De Diamond Princess in de haven van Yokohama
NOS NieuwsAangepast

Twee met coronavirus besmette passagiers cruiseschip overleden

Twee passagiers aan boord van het cruiseschip Diamond Princess die besmet waren met het coronavirus zijn overleden. Het gaat om een Japanse man en een vrouw die allebei in de 80 zijn.

Het zijn de eerste doden die op het schip zijn gevallen. Het aantal doden als gevolg van het coronavirus in Japan komt daarmee op drie. Het eerste slachtoffer overleed vorige week. Het schip, dat 3700 mensen aan boord had, ligt sinds begin februari voor anker in de Japanse haven Yokohama.

Buiten China zijn op de Diamond Princess de meeste mensen besmet met het nieuwe coronavirus. Het zou gaan om meer dan 600 besmette opvarenden. Donderdag is de tweede dag dat niet-besmette passagiers na een quarantaineperiode van twee weken het cruiseschip mogen verlaten.

'Complete chaos'

Een Japanse viroloog die vrijwillig heeft geholpen op het schip uitte gisteren felle kritiek op de gang van zaken aan boord. Het was medisch gezien een complete chaos, zei Kentaro Iwata in een videoboodschap op YouTube:

Viroloog op Diamond Princess: 'Het was complete chaos'

Volgens de viroloog waren de maatregelen om besmettingen te voorkomen op het cruiseschip compleet inadequaat, Er was geen onderscheid tussen infectievrije zones en zones waar personen mogelijk zijn besmet, zei hij. "Het was een komen en gaan van mensen met of juist zonder beschermende kleding aan."

De Japanse minister van Volksgezondheid spreekt de kritiek tegen en zegt dat alle mogelijke stappen zijn ondernomen om de uitbraak in te dammen.

In China is het aantal doden door het virus opgelopen tot 2118. Bijna 75.000 mensen in het land zijn ermee besmet geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl