Q&A over coronavirus: hoe zit het met verspreiding en sterfgevallen?

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

De uitbraak van het nieuwe coronavirus is vooralsnog een probleem dat zich concentreert in China. En daarbinnen in de provincie Hubei. En daarbinnen weer in de provinciale hoofdstad Wuhan waar de uitbraak begonnen is. De ziekte die het virus veroorzaakt heet vanaf vandaag Covid-19, wat staat voor Coronavirus disease 2019.

Tot nu toe heeft het virus zich amper door de wereld verspreid. Het merendeel van de gevallen buiten China is te herleiden tot Wuhan. Maar er is geen garantie dat de situatie zo blijft.

In dit artikel een aantal nieuwe vragen en antwoorden over het nieuwe coronavirus Covid-19.

Hoe zit het tot nu toe met de verspreiding van het nieuwe coronavirus?

Van alle bevestigde ziektegevallen doen 99 op de 100 zich voor in China. Binnen China concentreert de uitbraak zich met bijna driekwart van alle ziektegevallen in de provincie Hubei. Het gros daarvan betreft patiënten in de miljoenenstad Wuhan. De eerste bekende patiënt dateert van 1 december 2019. Zowel de aanwas van nieuwe patiënten als de groei van het aantal sterfgevallen, speelt zich voor het overgrote deel af in de Chinese provincie Hubei.

Bevestigde infecties door het nieuwe coronavirus

Hoe zit het met het aantal sterfgevallen?

Logischerwijs concentreren ook de sterfgevallen zich in China. 96 procent van de sterfgevallen deed zich voor in de provincie Hubei. In het kerngebied van de uitbraak is het sterftecijfer drie procent. Het sterftecijfer voor de gehele uitbraak ligt nu op 2,4 procent. Dit percentage stijgt de laatste dagen weer iets, nadat het eerder juist daalde. Het aantal nieuwe patiënten zou volgens de Chinese cijfers juist dalen.

Chinese ziektegevallen en sterfgevallen

Hoe betrouwbaar zijn de cijfers over de uitbraak van het nieuwe coronavirus?

Dat is moeilijk te zeggen. De precieze omvang van de epidemie in China is niet bekend. Dat komt doordat mensen met heel lichte ziekteverschijnselen zich naar alle waarschijnlijkheid niet allemaal melden in het ziekenhuis. Zij ontbreken dus in de statistieken. Bovendien bemoeilijkt dat het indammen van de uitbraak.

Ernstig zieke patiënten komen in het vizier van artsen en werken en reizen niet. Voor mensen met heel lichte symptomen geldt dat veel minder. Verder is er een achterstand bij het testen van mensen van wie wordt aangenomen dat ze een infectie hebben door het nieuwe coronavirus. Die achterstand blijft ook bestaan. Er zijn dus meer patiënten dan officieel bekend.

Hoe verloopt de verspreiding van het virus in Europa?

Het virus werd in de Europese Unie voor het eerst aangetroffen bij drie patiënten in Frankrijk. Daarna werden enkele patiënten gevonden in Duitsland. Die waren op een cursus in Duitsland besmet door een vrouw uit Wuhan. In totaal zijn er nu 41 bevestigde infecties door het nieuwe coronavirus in de EU, waarvan veertien in Duitsland en elf in Frankrijk. Elders in Europa zijn er twee infecties in Rusland.

Is er meer bekend over de besmettelijkheid van patiënten met een infectie?

Deze week verscheen in het Journal of the American Medical Association (JAMA) een artikel waaruit blijkt dat het nieuwe coronavirus zich net als SARS en MERS makkelijk verspreidt in ziekenhuizen. Dat heeft veel te maken met de concentratie van veel zieke mensen die heel vatbaar zijn voor infecties.

De auteurs beschrijven een serie van 138 infecties in een universiteitsziekenhuis in Wuhan. De reeks begon met een patiënt die met buikklachten werd opgenomen, zonder symptomen van het nieuwe coronavirus. Deze patiënt besmette tien gezondheidswerkers en vier andere patiënten. Er bestaan dus patiënten die niet te herkennen zijn aan hun symptomen.

Hoe zit het met het oplopende aantal ziektegevallen op het cruiseschip Diamond Princess?

Op zo'n cruiseschip zitten relatief veel mensen in een tamelijk kleine ruimte. Ze komen in de theaterzalen, bioscopen, restaurants, en bars aan boord veelvuldig in contact met elkaar. Als zich in zo'n gezelschap mensen bevinden met het virus dan kunnen die medepassagiers besmetten. Het staat vast dat mens-op-mens besmettingen plaatsvinden, maar het is onduidelijk hoe besmettelijk mensen zijn die het virus bij zich dragen, maar nog geen of weinig ziekteverschijnselen hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl