Flip Knibbe
NOS Nieuws

Nederlanders vast op cruiseschip Westerdam: 'We hebben behoorlijk spijt'

Acht dagen heeft Flip Knibbe uit Landsmeer geen vaste wal meer onder zijn voeten gehad. Knibbe, zijn vrouw Evelien en zoon Yan zitten met bijna 1500 anderen op het cruiseschip Westerdam van de Holland America Line (HAL), dat al een week wordt geweerd in Aziatische havens uit angst voor het coronavirus. "We hebben nu behoorlijk spijt", zegt hij over de reis.

Knibbe en zijn gezin gingen op 1 februari in Hongkong aan boord van de Westerdam. Na een stop in Kaohsiung op Taiwan hadden ze door moeten varen naar Taipei. "Dat is niet doorgegaan. Vanaf dat moment zijn we nooit meer aan land gekomen."

Ondertussen maakt Knibbe er het beste van; hij laat in de video het schip zien:

'Sommigen vinden het prima hier, maar wij willen er zo snel mogelijk af'

De Westerdam heeft koers gezet richting Bangkok, maar vanochtend bleek dat de passagiers daar niet welkom zijn, hoewel bij niemand het coronavirus is vastgesteld. "We hebben gisteren allemaal nog een temperatuurcheck gehad. Dit schip is virusvrij." Toch wil de Thaise minister van Volksgezondheid de passagiers "uit voorzorg" niet van boord laten.

"Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn tot nu toe geen verzoeken tot consulaire bijstand binnengekomen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland is wel bezig om op diplomatiek niveau Thailand ertoe te bewegen het schip te laten afmeren. Ook de VS, waar het hoofdkantoor van de rederij gevestigd is, dringt hier bij Thailand op aan.

Hollandse avond

De sfeer aan boord van de Westerdam is ondanks alle tegenslagen relatief goed, zegt Flip Knibbe. "Het ontbreekt ons aan niets. De bemanning doet er alles aan om ons van dienst te zijn."

In tegenstelling tot het cruiseschip Diamond Princess, dat in de haven van Yokohama in Japan ligt, zitten de opvarenden niet in quarantaine. Iedereen kan vrij bewegen, winkels en restaurants zijn open en ook het entertainmentprogramma gaat door. "Vanavond is het toevallig Hollandse avond", zegt hij lachend.

Flip Knibbe
Opvarenden op het dek van de Westerdam

Toch begint de frustratie over de onzekerheid toe te nemen. "Er is een aantal passagiers dat het allemaal geen probleem vindt. Maar er zijn ook veel mensen die zo snel mogelijk naar huis willen." Omdat nog steeds niet duidelijk is in welke haven de Westerdam kan aanmeren, en wanneer, is het plannen van de terugreis onmogelijk. "Maar de HAL doet er alles aan. Onze onkosten worden gewoon vergoed."

Rond 10.30 uur Nederlandse tijd voer de Westerdam rond de zuidpunt van Vietnam, op weg naar de Thaise hoofdstad Bangkok. Voorlopig houdt het schip koers. "Dit is onze tiende cruise, lang op zee zitten is ons niet vreemd", zegt Knibbe. "Maar dat was niet de bedoeling van deze reis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl