Een archieffoto van cruiseschip de Westerdam EPA

De passagiers van het Nederlandse cruiseschip de Westerdam mogen toch niet van boord in Thailand uit vrees voor het coronavirus. Eerder meldde eigenaar Holland America Line dat de passagiers wel toestemming kregen om van het schip af te gaan, nadat bekend was geworden dat niemand besmet is met het virus.

De Thaise minister van Volksgezondheid laat weten dat hij opdracht heeft gegeven om de Westerdam te weigeren. "Ik heb dit bevel gegeven. Toestemming om van boord te gaan is geweigerd", schrijft hij in een verklaring op Facebook.

Wel hulp van Thailand

Later lichtte het ministerie op een persconferentie toe dat het gaat om een voorzorgsmaatregel tegen het virus. Ook verklaarde de minister dat hij gisteren helemaal geen toestemming aan het schip had verleend om aan te leggen in Thailand. De minister van Transport heeft laten weten bereid te zijn om brandstof, medicijnen en voedsel naar het cruiseschip te brengen.

De Westerdam vertrok op 1 februari uit Hongkong. Het cruiseschip werd eerder geweigerd in de Filipijnen, Taiwan en Japan uit angst voor besmetting. Daarop voer het naar Thailand. Nu bevindt het zich ter hoogte van de zuidelijke kuststrook van Vietnam.

Gefrustreerde passagiers

Aan boord zouden zo'n ruim 2000 opvarenden zijn, onder wie vermoedelijk 90 Nederlanders. Wat er nu met het cruiseschip gaat gebeuren, is niet bekend. Passagiers zeggen tegen persbureau Reuters dat ze gefrustreerd raken door de huidige situatie en dat veel mensen hun geplande vluchten opnieuw moeten omboeken.

Op een ander cruiseschip is bij passagiers wel het coronavirus vastgesteld. Het gaat om 130 mensen. De Diamond Princess ligt nu al dagen voor de kust van Japan. Aan boord zijn ongeveer 3700 mensen, onder wie vijf Nederlanders. Alle mensen aan boord zitten in quarantaine.

STER reclame