Kyodo/Reuters

Op de Diamond Princess, het cruiseschip dat al dagen voor de kust van Japan ligt, is bij nog eens 65 mensen het coronavirus vastgesteld. Dat meldt het Japanse ministerie voor Gezondheid. Dat brengt het totaal op 130.

Aan boord zijn ongeveer 3700 mensen, onder wie vijf Nederlanders. Alle mensen aan boord zitten in quarantaine. Het is onbekend of ze allemaal al getest zijn.

Westerdam mag naar Thailand

Cruiseschip Westerdam met aan boord tientallen Nederlanders mag aanmeren in Thailand nu zeker is dat niemand besmet is met het coronavirus.

Gisteren werd bekend dat het schip van de Holland America Line in gesprek was met twee havens. Het vertrok op 1 februari uit Hongkong en kreeg geen toestemming om aan te meren in de Filipijnen, Taiwan en Japan.

Weer aan het werk

In China gaan mensen geleidelijk weer aan het werk na een extra lange vakantie. Aanvankelijk was een groot deel van de Chinese bevolking vrij vanwege het Chinese Nieuwjaar, eind januari. Maar veel bedrijven gaven op verzoek van de autoriteiten tien extra vrije dagen om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen.

Fabrieken van onder andere Tesla, Ford en Samsung hebben vandaag de productie hervat.

De verplichte week vakantie is voorbij, toch blijft de metro in Peking leeg:

Vakantie China voorbij, maar van spitsuur nog geen sprake

Airbnb maakte juist bekend alle boekingen in Peking tot het eind van deze maand te annuleren. Die maatregel geldt vooralsnog alleen voor de Chinese hoofdstad.

Gisteren is het dodental met nog eens 97 mensen gestegen naar meer dan 900. Het aantal besmettingen in China steeg dit weekend tot boven de 40.000.

Gevlucht uit quarantaine

In Hongkong is de politie op zoek naar twee mensen die gevlucht zijn uit quarantaine. Het tweetal riskeert een celstraf van zes maanden en een boete van ruim 3000 dollar, schrijft de South China Morning Post.

Alle inwoners van de miljoenenstad die potentieel het virus hebben opgelopen, zijn wettelijk verplicht twee weken in quarantaine te gaan. Zeker negen mensen hebben zich daar niet aan gehouden. Op het tweetal na zijn alle overtreders inmiddels opgespoord. Daarom is voor hen nu een arrestatiebevel uitgevaardigd.

STER reclame