Koen Verweij op het podium van de 1.500 meter in de B-groep Pro Shots

Toen het hoofdprogramma van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary er vrijdagavond op zat, mocht Koen Verweij pas de baan op voor zijn 1.500 meter.

Op het Canadese ijs maakte de 29-jarige schaatser indruk in de B-groep. Hij won de 1.500 meter in 1.43,10 en was daarmee sneller dan de winnende tijd (1.43,23) van Denis Joeskov in de A-groep, eerder op de avond.

"Dit voelt heel goed", vertelde Verweij, met cowboyhoed (die de medaillewinnaars krijgen in Calgary), na afloop van de race. "Ik ga gewoon lekker omhoog en werk aan mijn basisniveau. Dat ik nu al zo ver ben en gewoon een 1.500 meter win, dat wist ik nog niet."

Vorige week was Verweij nog op trainingskamp met de Russen, dus ook met Joeskov. "Blijkbaar was ik nu beter dan hij", aldus Verweij. "Dat is wel lekker. Natuurlijk rijd ik liever in de A-groep, maar dit voelt goed en geeft veel zelfvertrouwen."

Verweij had graag volgende week de 1.500 meter gereden op de WK afstanden in Salt Lake City, maar hij moest van schaatsbond KNSB zijn startbewijs afstaan aan olympisch kampioen Kjeld Nuis.

Nuis, ook wereldrecordhouder op de 1.500 meter, kreeg de aanwijsplek omdat hij door ziekte niet mee kon doen aan de NK afstanden, waar de tickets werden verdeeld. Verweij had er graag, via een skate-off in Calgary, om willen strijden.

"We moeten het erbij laten", vertelde Verweij. "Kjeld heeft een goed seizoen gereden en het is terecht dat de beslissing zo is genomen. Dit is het jaar van mijn rentree en zoals ik hier sta, ben ik supertevreden. Het is zoals het is. Volgend jaar zullen we het uitvechten."

STER reclame