Kjeld Nuis (l) en Thomas Krol na de 1.500 meter bij de wereldbekerfinale in 2019
NOS Schaatsen

'Goede longen' en WK-goud: het enige dat telt voor Nuis en Krol

Zonder olympisch kampioen Kjeld Nuis en regerend wereldkampioen Thomas Krol wordt vrijdagavond de 1.500 meter gereden bij de wereldbekerwedstrijden in het Canadese Calgary. Beide schaatsers laten hun favoriete afstand schieten met het oog op de WK afstanden, die volgend weekend op het programma staan in Salt Lake City.

"Dat doen we met pijn in ons hart, maar het risico van twee keer zo'n afstand rijden in korte tijd is gewoon te groot", aldus Krol, die vrijdag wel op het ijs zal staan voor de 1.000 meter. "Als je een 1.500 meter rijdt op een hooglandbaan (ver boven zeeniveau) kun je daar nog wel zeven dagen van hoesten."

'Goede longen' en WK-goud: het enige dat telt voor Nuis en Krol

"Je gaat echt diep op de 1.500 meter", vertelt Nuis, de leider in het wereldbekerklassement. "Op die afstand rijd je jouw longen aan puin. Soms heb je daar nog weken last van en ik moet in Salt Lake City zo goed mogelijk zijn. Dat is het. Ik ben op mijn best als ik hier alleen een 1.000 meter rijd."

Risico's

Dat concurrenten als Denis Joeskov uit Rusland en de Chinese schaatser Ning Zhongyan wel de 1.500 meter rijden in Calgary maakt beide schaatsers niet uit. "Dat mogen zij lekker doen", aldus Nuis. "Maar ik denk niet dat zij volgende week dan zullen winnen."

"Als topsporter wil je de risico's gewoon zo klein mogelijk houden", legt Krol uit. "Bovendien denk ik dat niemand over drie jaar nog weet wie deze wereldbekerwedstrijd won, maar iedereen herinnert zich wél wie de wereldtitel pakte in Salt Lake City."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl