Moerasjov pakt 500 meter Calgary, harde val Verbij Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De eerste dag van de wereldbeker schaatsen in Calgary is bij de mannen geëindigd in een Russisch feestje. Op de 500 meter eisten Roeslan Moerasjov, Pavel Koelizjnikov en Viktor Moesjkatov resoluut de drie podiumplaatsen op, terwijl op de 1.500 meter Denis Joeskov de concurrentie het nakijken gaf.

Moerasjov won de 500 meter in 34,04, direct gevolgd door zijn landgenoten Koelizjnikov (34,05) en Moesjtakov (34,06). Joeskov zette op de metrische mijl, terwijl de Nederlandse wereldtoppers Kjeld Nuis en Thomas Krol toekeken vanaf de tribune, de chronometer stil bij 1.43,23.

Geen wereldrecords

De Russen kwamen op de 500 meter een week voor de WK afstanden in Salt Lake City niet in de buurt van het wereldrecord, dat op naam staat van Koelizjnikov (33,61). Het baanrecord (34,00, ook van Koelizjnikov) ging er wel bijna aan.

De Nederlandse schaatsers stelden teleur op de snelle hooglandbaan. Dai Dai Ntab, vorige maand nog goed voor zilver bij de EK afstanden, was de beste Nederlander op de 500 meter. Ntab begon met een valse start en reed daarna naar 34,60. Daarmee eindigde hij als veertiende.

Verbij hard onderuit

Ook Kai Verbij zette geen goede tijd neer in Calgary. Hij ging in de laatste binnenbocht hard onderuit en torpedeerde daarbij bijna zijn Russische tegenstander Artem Arefyev, die Verbij net op tijd met een sprongetje kon ontwijken. Verbij werd door zijn val gediskwalificeerd.

Verbij een flinke schaafwond op zijn elleboog over aan de val, maar het had ook erger kunnen aflopen. "Het was zeker schrikken. Ik heb geluk gehad dat hij het goed oploste", aldus Verbij.

Bekijk hieronder de reactie van Kai Verbij na zijn val op de 500 meter:

Verbij: 'Het was echt heel erg schrikken'

Ook Hein Otterspeer reed een 500 meter met veel fouten; bij de start maakte hij een misslag en in de laatste buitenbocht ging hij bijna onderuit. Otterspeer eindigde met 35,51 als negentiende. Jan Smeekens werd met 34,70 zeventiende.

Joeskov wint 1.500 meter, maar imponeert niet

Op de 1.500 meter ontbraken veel wereldtoppers. Denis Joeskov maakte daar dankbaar gebruik van. Hij reed in 1.43,23 naar het goud en boekte zijn zeventiende wereldbekerzege. De Rus bleef met zijn tijd wel bijna twee seconden boven zijn eigen baanrecord in Calgary.

De tekst gaat verder onder de video.

Joeskov wint 1.500 meter, maar imponeert niet Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Chinees Ning Zhongyan was driehonderdste langzamer dan Joeskov (1.43,26) en greep het zilver. De Amerikaan Joey Mantia pakte het brons.

Voor Nederland kwamen Marcel Bosker en Wesly Dijs in actie in de A-groep. Beiden reden een persoonlijk record: Bosker klokte 1.44,11 en werd daarmee vijfde. Dijs reed met 1.45,31 naar de zeventiende tijd.

Bekijk hieronder de reactie van Marcel Bosker na zijn 1.500 meter.

Bosker: 'Ik ben hier tevreden mee'

Wereldrecordhouder Kjeld Nuis, wereldkampioen Thomas Krol en Patrick Roest kwamen niet in actie op de 1.500 meter. Zij willen zich sparen voor de WK afstanden, die donderdag beginnen in Salt Lake City.

"Je gaat echt diep op de 1.500 meter", verklaarde Nuis. "Op die afstand rijd je je longen aan puin. Soms heb je daar nog weken last van en ik moet in Salt Lake City zo goed mogelijk zijn." Ook de Noor Sverre Lunde Pedersen liet de 1.500 meter uit voorzorg aan zich voorbijgaan.

In de B-groep maakte Koen Verweij, na het hoofdprogramma in Calgary, indruk. Hij won de race in 1.43,10 en was daarmee sneller dan de tijd van Joeskov (1.43,23).

'Cowboy' Verweij sneller dan Joeskov: 'Dit geeft vertrouwen'

Nuis en Krol rijden zaterdag alleen de 1.000 meter en Roest komt in Calgary alleen in actie op de 5.000 meter.

Uitslag 500 meter (m) World Cup Calgary
Uitslag 1.500 meter (m) World Cup Calgary

STER reclame