Kjeld Nuis ANP

Schaatser Kjeld Nuis mag volgende maand meedoen aan de WK afstanden op de 1.000 en 1.500 meter. De geschillencommissie van de schaatsbond KNSB heeft het beroep dat Team Reggeborgh tegen de aanwijsplaatsen van Nuis had aangespannen, afgewezen.

Eind december plaatsten Dai Dai Ntab (1.000 meter) en Koen Verweij (1.500) meter) van Team Reggeborgh zich voor de WK afstanden. Dat deden ze op de KPN NK afstanden, waar Nuis ontbrak vanwege de gevolgen van een zware griep.

'Grootste kans op goud'

De selectiecommissie van de KNSB besloot daarop om Nuis toch aan te wijzen voor de WK in Salt Lake City (13-16 februari). "Kjeld is op de 1.000 en 1.500 meter al enkele jaren wereldtop", zei technisch directeur Remy de Wit daar toen over. "Wij denken dat we met hem erbij de grootste kans hebben op gouden medailles in Salt Lake."

Schaatsers Verweij en Ntab verliezen beroep, Nuis gaat naar WK

Reggeborgh ging afgelopen week officieel in beroep tegen die aanwijsplaats. "In de selectiereglementen van de KNSB staat dat zij in 'zeer uitzonderlijke gevallen' iemand aan kunnen wijzen. Wij vinden het niet zeer uitzonderlijk", aldus teammanager Henk Schra.

De ploeg wilde via een skate-off in Calgary, een week voor de WK afstanden, bepalen wie het WK-ticket zou krijgen. Schra: "Dan kunnen Ntab, op de 1.000 meter, en Verweij, op de 1.500 meter, de strijd aangaan met Nuis. Als Nuis dan een rondje om ze heen rijdt, verdient hij het ticket volledig."

Nuis moet prestatiefit zijn

De geschillencommissie van de bond heeft de selectiecommissie echter in het gelijk gesteld, waardoor Nuis zijn aanwijsplaats behoudt. Wel moet Nuis aantonen dat hij prestatiefit is, dat zal door een bondsarts kort voor de WK afstanden bepaald worden.

STER reclame