Kjeld Nuis deed niet mee aan de NK afstanden, maar was zondag wel aanwezig om een speciale munt te slaan
NOS Schaatsen

KNSB stuurt Nuis naar WK afstanden en passeert Verweij

De selectiecommissie van de KNSB stuurt Kjeld Nuis, en niet Koen Verweij op de 1.500 meter naar de WK afstanden in Salt Lake City. Op de 1.000 meter wordt Dai Dai Ntab gepasseerd ten faveure van Nuis.

Voor de EK afstanden (10-12 januari) krijgt Nuis geen tickets van de selectiecommissie, die er niet van overtuigd is dat Nuis over anderhalve week al topfit is.

Koorts

Nuis, wereldrecordhouder en olympisch kampioen op de 1.000 en 1.500 meter, krijgt de aanwijsplekken voor de WK omdat hij afgelopen weekend door ziekte niet mee kon doen aan de NK afstanden, waar de tickets verdeeld werden.

Bij de NK kwalificeerde de topdrie per afstand zich voor de WK afstanden (13-16 februari) en de EK afstanden. Op basis daarvan hadden Verweij (derde op de 1.500 meter) en Ntab (derde op de 1.000 meter) een ticket verdiend.

Maar de KNSB heeft altijd een aanwijsplek achter de hand voor 'zeer uitzonderlijke gevallen', om de beste schaatsers bij ziekte, een valse start of een val alsnog af te kunnen vaardigen naar de belangrijkste toernooien.

'Grootste kans op goud'

"De selectiecommissie kijkt slechts naar één ding: de selectie moet ons de grootste kans op zo veel mogelijk gouden medailles bieden", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.

"Kjeld is op de 1.000 en 1.500 meter al enkele jaren wereldtop. Hij heeft ook dit seizoen bewezen de snelste tijden te kunnen rijden. Wij denken dat we met hem erbij de grootste kans hebben op gouden medailles in Salt Lake."

Verweij: 'Ik ga er zeker niet mee akkoord'

Verweij is teleurgesteld in het besluit van de selectiecommissie van de KNSB om niet hem, maar Kjeld Nuis af te vaardigen naar de WK afstanden.

Direct na zijn derde plaats op de 1.500 meter bij de KPN NK afstanden nam Verweij zaterdag al duidelijk stelling door te zeggen "er zeker niet mee akkoord te gaan" als de zieke Nuis wordt aangewezen voor de WK.

Nu dat twee dagen later inderdaad het geval blijkt, zegt Verweij dat zijn ploeg de mogelijkheden onderzoekt om in beroep te gaan tegen het besluit.

"Onder andere omdat we het gek vinden dat we in de media hebben moeten lezen wat er besloten is", aldus Verweij. "Er is geen enkel overleg geweest. Om ons te vragen naar een reële oplossing bijvoorbeeld."

Verweij: 'Niet akkoord met mogelijke aanwijsplek Nuis'

"Ik had er graag om willen strijden. Door middel van een skate-off bij de wereldbeker in Calgary. Als hij me er dan dik afrijdt, ben ik de eerste die zegt: stuur Kjeld. Maar dan hebben we er wel om gestreden."

Verweij 2 seconden achter Krol

NOS-schaatsanalisten Annette Gerritsen en Mark Tuitert vinden dat Nuis de aanwijsplek wel verdient. "Als je kijkt naar de tijden die Nuis het hele jaar rijdt, dan is hij de grootste uitdager van Thomas Krol (de regerend wereldkampioen op de 1.500 meter). De ene keer is Krol sneller, de andere keer is Nuis weer sneller. Als je daarop afgaat is er wat mij betreft geen discussie", zei Annette Gerritsen zaterdag na de race van Verweij, waarin hij 2,03 seconde langzamer was dan winnaar Krol.

Tuitert was het daarmee eens. "Als Verweij kans had willen maken op die plek, dan had hij bij Krol in de buurt moeten zitten. Dat was zijn enige kans. Nuis is de enige die bij Krol in de buurt kan blijven."

Nuis won dit seizoen één World Cup-wedstrijd op de 1.500 meter en werd een keer tweede en een keer derde. Hij is ook de leider in het wereldbekerklassement op de 1.500 meter en geldt als titelkandidaat bij de WK. Verweij plaatste zich niet voor de eerste wereldbekers en maakte dit seizoen zijn rentree na een periode zonder schaatsen.

'Als Verweij kans had willen maken, had hij in de buurt van Krol moeten blijven'

Nuis zette een week voor de NK afstanden een streep door het toernooi, omdat hij niet voldoende hersteld was van een zware griep. Hij had zes dagen hoge koorts en raakte in die periode vijf kilo lichaamsgewicht kwijt. Op zondag was Nuis wel aanwezig in Thialf om een speciale Jaap Eden-munt te slaan.

Aanwezigheid 'zieke' Nuis bij NK roept vragen op: 'Dit is niet handig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl