Koen Verweij kan het kind van de rekening worden als Kjeld Nuis een aanwijsplaats krijgt ANP

Na een weekeinde vol strijd om nationale schaatstitels, startbewijzen en discussies over aanwijsplaatsen is het tijd om de balans op te maken.

Bij de KPN NK afstanden in Thialf zijn bijna alle tickets voor de grote toernooien verdeeld de afgelopen dagen. Wie heeft zich geplaatst voor welk kampioenschap?

EK en WK afstanden: geen Ter Mors

Het belangrijkste schaatstoernooi van de komende maanden is de WK afstanden, half februari in Salt Lake City. De vrouwen die daar mogen starten, doen over twee weken in Heerenveen ook mee aan de EK afstanden.

Deze vrouwen gaan Nederland vertegenwoordigen bij de EK en WK afstanden NOS

Opvallende afwezige op beide toernooien is Jorien ter Mors, de olympisch kampioene op de 1.000 meter. Ze kwam door haar langslepende knieblessure en een valse start niet in de buurt van de WK-tickets.

Zorgen om De Jong

Ook Antoinette de Jong, de regerend Europees kampioene allround, greep naast startbewijzen voor de WK afstanden. Zowel op de 1.500 meter als op de drie kilometer werd ze vierde.

De Jong zou nog wel aan de EK kunnen deelnemen als onderdeel van de ploegenachtervolging.

Zorgen Orie om De Jong: 'Constant technische problemen met haar'

Jac Orie, de coach van De Jong, zoekt de oorzaak van de tegenvallende prestaties van De Jong in haar techniek. "We hebben met Antoinette constant technische problemen. Dat krijgen we gewoon niet helemaal goed. Ze is hartstikke fit, maar na een aantal rondjes begint ze haar techniek te verliezen."

Kramer heeft tickets binnen

Bij de mannen was de grote vraag hoe de rug van Sven Kramer het zou houden. Kramer werd op de vijf kilometer tweede en plaatste zich daarmee voor de EK en WK afstanden.

De 500 meter kende veel kanshebbers voor slechts drie startbewijzen in Salt Lake City. Jan Smeekens snelde naar een tweede plaats, terwijl Michel Mulder niet verder kwam dan plek negen.

Deze schaatsers hebben zich op papier geplaatst voor de WK en EK afstanden, maar Ntab en Verweij moeten nog afwachten NOS

Bij de EK afstanden is, net als bij de Olympische Spelen, een maximum van tien sporters per sekse per land toegestaan. Bondscoach Jan Coopmans moet voor dat toernooi nog rijders selecteren voor de massastart en hij heeft ook nog een aanwijsplaats voor de teamonderdelen.

Dat zou uiteindelijk ten koste kunnen gaan van Jan Smeekens' startbewijs op de 500 meter voor de EK in Heerenveen.

Aanwijsplaats voor Nuis?

Of de drie namen die nu bij de 1.000 en de 1.500 meter staan ook daadwerkelijk aan de start staan in Salt Lake City, is nog maar de vraag.

Dat heeft te maken met de afwezigheid van Kjeld Nuis. De wereldrecordhouder en olympisch kampioen op de 1.000 en 1.500 meter meldde zich af voor de NK omdat hij een week hoge koorts had gehad.

Schaatsbond KNSB moet gaan beslissen of Nuis alsnog naar de WK mag. Koen Verweij kan het kind van de rekening worden op de 1.500 meter, maar hij was duidelijk na zijn derde plaats op die afstand. "Ik ga er sowieso niet mee akkoord als Kjeld aangewezen wordt", zei Verweij.

Ook Dai Dai Ntab kan zijn startbewijs voor de 1.000 meter nog kwijtraken als Nuis op die afstand een aanwijsplaats krijgt toegewezen.

NOS-analisten Annette Gerritsen en Mark Tuitert bogen zich over het vraagstuk rond Kjeld Nuis en Koen Verweij. Zij vinden dat Kjeld Nuis de aanwijsplaats voor de WK afstanden verdient.

Bekijk de 'discussie' over Nuis hieronder:

'Als Verweij kans had willen maken, had hij in de buurt van Krol moeten rijden'

De KNSB zal de komende dagen met de definitieve selectie voor de kampioenschappen komen.

WK sprint en WK allround

Verder werden in Heerenveen ook twee van de drie Nederlandse tickets voor de WK allround en de WK sprint verdeeld. Bij de vrouwen werd op basis van de 1.500 meter en de drie kilometer een klassement opgemaakt.

Ireen Wüst en Antoinette de Jong plaatsten zich voor dat toernooi in Hamar. Het derde ticket gaat naar de winnaar van het NK allround, eind januari.

Bij de mannen werd voor de WK allround gekeken naar de 1.500 meter en de vijf kilometer. Sven Kramer en Patrick Roest waren de snelsten in dat klassement.

In hetzelfde weekeinde dat de allrounders in Hamar om de wereldtitel strijden, zijn ook de sprinters in het Vikingskipet in Noorwegen.

De beste twee schaatsers in een klassement van de 500 en de 1.000 meter zijn al zeker van dat toernooi:

De laatste Nederlandse deelnemers aan de WK sprint worden bekend na de NK sprint, eind januari.

STER reclame