NOS SchaatsenAangepast

Visser wint 3.000 meter bij NK, ook Leerdam grijpt nationale titel

Alleen Visser komt aan de tijd van Schouten op 3.000 meter

Esmee Visser heeft de nationale titel op de 3.000 meter veroverd. De olympisch kampioene op de 5.000 meter, die een wisselvallig voorseizoen achter de rug heeft, klokte bij de KPN NK afstanden in Heerenveen 4.01,29.

Daarmee was Visser, Europees kampioene op deze afstand, een halve seconde sneller dan Irene Schouten. De specialiste op de massastart verraste al in de derde rit met een sterke tijd (4.01,80), waarop veel vrouwen zich stukbeten.

Carlijn Achtereekte, Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Reina Anema en Melissa Wijfje kwamen niet aan de tijd van Schouten.

Startbewijzen WK en EK

Olympisch kampioene Achtereekte kwam het meest in de buurt, maar kroop door het oog van de naald. Achtereekte hield titelverdedigster De Jong met slechts 0,03 seconde achter zich (4.02,20 om 4.02,23).

Daardoor zijn Visser, Schouten en Achtereekte zeker van deelname aan de EK afstanden in Heerenveen (10-12 januari) en de WK afstanden in Salt Lake City (13-16 februari).

Nederlands kampioen Visser: 'Voelde me sterk, maar ook beetje bangig'

"Ik was vooral bezig met de WK tickets en EK tickets. Niet echt perse met de Nederlandse titel. Maar het is wel echt heel vet dat ik nu ook Nederlands kampioen drie kilometer ben", reageerde Visser.

De Jong opnieuw vierde

Antoinette de Jong, de Nederlands kampioene van de afgelopen twee jaar, greep opnieuw net naast die startbewijzen. Vrijdag eindigde ze op de 1.500 meter ook als vierde. De Jong heeft zich met haar vierde plaats wel geplaatst voor de WK allround, evenals Ireen Wüst.

De teleurstelling was groot bij De Jong, die in tranen bij de microfoon van Bert Maalderink stond. "Ik voelde me de afgelopen week vet goed. Ik ging hier met een goed gevoel heen. Met een technisch niet goede rit zit ik er maar driehonderdste naast. Dan denk ik: ik voel me zo sterk, het komt er gewoon niet uit."

De Jong heeft zondag nog twee kansen, op de 5.000 meter en de 1.000 meter. "De derde dag is voor mij alles of niks. Ik ga er honderd procent voor."

Leerdam wint 500 meter, juniore Kok verrast

Op de 500 meter ging de nationale titel naar Jutta Leerdam. De 20-jarige schaatsster reed in een persoonlijk record (37,75) naar haar eerste NK-goud op de 500 meter. Letitia de Jong klokte in Thialf de tweede tijd (37,93) en was net als vorig jaar goed voor het zilver.

Bekijk hieronder de samenvatting van de 500 meter voor vrouwen:

Leerdam wint 500 meter, voor De Jong en juniore Kok

De 19-jarige Femke Kok zorgde voor een verrassing in Heerenveen. De wereldkampioene bij de junioren greep het brons en daarmee ook het derde ticket voor de WK afstanden met een persoonlijk record: 38,14. Leerdam en De Jong hebben zich ook geplaatst voor de WK in Salt Lake City.

Kok verrast ook zichzelf

"Ik had het nooit gedacht", zei Kok na haar race. "Dit is natuurlijk een seniorentoernooi. Alle senioren moeten hier eigenlijk pieken. Dus ik dacht: dan zal iedereen wel erg in vorm zijn. Dat ik me ertussen rijd is dan wel heel bijzonder."

Kok verrast ook zichzelf met brons: 'Waar heb ik me nu voor geplaatst?'

Kok was zo verbaasd over haar prestatie, dat ze nog niet helemaal doorhad wat de consequenties zijn: "Heb ik me nu geplaatst voor de EK of WK? Ik weet het niet zeker. Allebei? Dat is wel heel vet! Wel kijken of het dan niet samenvalt met de WK voor junioren."

Zenuwachtige Leerdam is er nog niet

De Nederlandse titel van Leerdam was minder verrassend, maar dat maakte de blijdschap er niet minder om. "Het voelt heel goed, ik moet het nog even laten bezinken. Ik was echt zenuwachtig, daarom had ik ook eerst een valse start. Ik wist dat het erin zat, maar je moet het natuurlijk nog wel even doen."

Leerdam blij met titel: 'Was wel zenuwachtig, vandaar die valse start'

Lang nagenieten van haar titel kan Leerdam niet: "Morgen is er weer een nieuwe dag, met de 1.000 meter. Ik ben er nog niet en moet de focus erop houden. Dan kunnen er mooie dingen gebeuren."

Ter Mors opnieuw buiten de boot

Jorien ter Mors, in 2017 en 2018 goed voor goud op de 500 meter, greep net als vrijdag op de 1.500 meter naast de prijzen. Met 38,46 eindigde Ter Mors, die dit seizoen haar rentree maakte na een zware blessure en operatie aan haar knie, als zesde. Titelverdedigster Janine de Jong eindigde als tiende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl