NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 1/2: Rotterdam kiest jeugdstadsdichter, finale vrouwen Australian Open

Goedemorgen! Naast de volwassen stadsdichter krijgt Rotterdam ook een jeugdstadsdichter. In Australië staat tweevoudig grandslamwinnaar Muguruza in de vrouwenfinale van de Australian Open.

Eerst valt er nog regen, met name in het zuidoosten van het land. Later wordt het vaker droog en van het westen uit breekt de zon af en toe door. Het wordt 11 graden bij een stevige wind. Zondag is het veelal grijs en regenachtig en ook na het weekeinde blijft het wisselvallig. Dinsdag is het tijdelijk minder zacht.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Brexit is een feit: Groot-Brittanie is nu echt weg uit de Europese Unie. Er geldt nu een overgangsperiode, voor het eind van het jaar moet er een handelsakkoord met de EU zijn. Dat is ook voor veel Nederlandse bedrijven en instellingen belangrijk. Zo ook voor de Grote Kerk in Breda, die voor de benodigde restauratie kalksteen uit het Engelse Portland nodig heeft.
  • In Rotterdam strijden 8 finalisten tussen de 10 en 16 jaar om de titel 'jeugdstadsdichter van Rotterdam 2020'. Ze dragen hun gedichten voor aan een jury van dichters en schrijvers. Het idee voor de benoeming komt van stadsdichter Dean Bowen; hij wil dat kinderen meer met taal bezig zijn.
  • Om 9.30 uur begint de finale van het vrouwentoernooi van de Australian Open. Tweevoudig grandslamwinnaar Garbiñe Muguruza neemt het op tegen de Amerikaanse Sofia Kenin, die in Melbourne voor het eerst verder is gekomen dan de vierde ronde van een grand slam.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse Senaat heeft besloten geen nieuwe getuigen meer te horen in de afzettingsprocedure van president Trump. 51 senatoren stemden tegen het inbrengen van nieuwe documenten en getuigen, 49 stemden voor.

De uitslag is een nederlaag voor de Democraten, die Trump beschuldigen van machtsmisbruik en het belemmeren van het onderzoek daarnaar. "Dit betekent dat het einde van het proces nu heel snel nadert", zegt correspondent Arjen van der Horst.

Komende woensdag velt de Senaat het definitieve oordeel over de aanklachten tegen Trump.

President Trump reageerde na de stemming op Twitter.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Het vliegtuig waarmee Nederlanders en andere Europeanen uit Wuhan worden geëvacueerd, is op weg naar die Chinese stad. Zeker 20 Nederlanders willen weg uit Wuhan vanwege de uitbraak van het coronavirus.
  • Het Universitair Medisch Centrum Utrecht wil kinderen met de zeldzame dodelijke spierziekte SMA laten behandelen met het duurste medicijn ter wereld. Omdat het een nog niet goedgekeurd medicijn is, is toestemming van de gezondheidsinspectie nodig.
  • Zo'n vijftig Turkse asielzoekers mogen in Nederland blijven, omdat er een kans bestaat dat de Turkse autoriteiten hun gegevens hebben. Na de aanhouding van een medewerker van de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst in Turkije, krijgen alle asielaanvragen waar deze medewerker aan werkte, zekerheidshalve goedkeuring.

En dan nog even dit:

De maker van de beste Nederlandse persfoto van het afgelopen jaar wordt vanavond beloond met de Zilveren Camera.

Vorig jaar won fotograaf Cynthia Boll een geldprijs van 10.000 euro voor haar serie over de Indonesische hoofdstad Jakarta. Die stad heeft veel last van bodemdaling en klimaatverandering; delen van de stad overstromen regelmatig.

  • anp
    Cynthia Boll met prijs
  • anp
    Boll kreeg de prijs uitgereikt door koning Willem-Alexander

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl