Van Laarhoven pionier in Brabantse wietwereld, maar ook witwasverdachte
Vijf jaar lang zat Johan van Laarhoven vast in Thailand. De oud-coffeeshophouder vindt zelf dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Daarom vecht hij al jaren voor gerechtigheid. "Ik heb mijn geld legaal verdiend in Nederland en heb alle belastingen betaald", schreef hij in augustus vanuit zijn Thaise cel. Van Laarhoven is nu op weg naar Nederland, waar het Openbaar Ministerie hem gaat vervolgen.
De 59-jarige Tilburger begint in de vroege jaren 80 met coffeeshop Ochtendgloren in Tilburg, nadat hij een jaar of wat vanuit de kelder van een koffiezaak heeft geëxperimenteerd met de verkoop van marihuana. Naar eigen zeggen is Ochtendgloren de eerste cannabiszaak buiten de Randstad. Geen voorzichtige bedoening, maar een winkel voor iedereen. Het bedrijf organiseert zelfs open dagen waarvoor het de hele buurt uitnodigt.
Hamburgers en biefstukken
Met zijn broer Frans bouwt Van Laarhoven het bedrijf uit tot keten The Grass Company, met vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch. Geen schimmige zaakjes waar alleen hasj en wiet zijn te krijgen, maar grote en lichte etablissementen waar bezoekers een hele middag of avond kunnen doorbrengen. Zo hanteert een van de vestigingen een uitgebreide menukaart met hamburgers, steaks en lasagne.
In 2008 verhuist Van Laarhoven naar Thailand, met zijn vrouw Tukta en hun twee kinderen. Drie jaar later verkoopt hij zijn aandeel in The Grass Company. In 2014 wordt hij opgepakt door de Thaise politie, na een Nederlands rechtshulpverzoek. Een jaar daarop krijgt hij een gevangenisstraf van 103 jaar, waarvan hij er 20 moet uitzitten, voor het witwassen van geld dat is verdiend met softdrugshandel. Zijn vrouw krijgt 20 jaar.
Grapperhaus naar Thailand voor Van Laarhoven
Ook de definitieve vonnissen van augustus vorig jaar resulteren in jarenlange celstraffen. Enkele dagen voor die uitspraak is minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Bangkok om met zijn Thaise ambtgenoot en met de premier over de zaak-Van Laarhoven te spreken. Dat zijn "bemoedigende gesprekken".
De Tweede Kamer heeft de minister opgeroepen zich met zaak te bemoeien. Aanleiding is een kritisch rapport van de Nationale ombudsman. Die vindt dat het Openbaar Ministerie (OM), het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie onzorgvuldig waren toen zij de Thaise autoriteiten in 2014 om hulp vroegen.
In het rechtshulpverzoek aan Thailand worden Van Laarhoven en zijn vrouw genoemd als verdachten. Volgens de ombudsman is dat de aanleiding voor Thais onderzoek naar het stel, dat uiteindelijk leidt tot hun lange celstraffen.
OM: miljoenen witgewassen
In Nederland loopt sinds 2011 een onderzoek naar Van Laarhoven vanwege het witwassen van drugsgeld, belastingontduiking en lidmaatschap van een criminele organisatie. Van Laarhoven en zijn medeverdachten hielden volgens het OM de inkomsten uit hun vier coffeeshops buiten de boeken. Dat zouden ze jarenlang hebben gedaan, tussen 2002 en 2014.
Met ingewikkelde constructies via een trustkantoor in Luxemburg hebben ze meer dan 20 miljoen witgewassen, zegt het OM. Ook zouden ze belastingfraude hebben gepleegd door te sjoemelen met de administratie en jaarstukken. Zo wisten de broers Van Laarhoven het geld in eigen zak te houden, stelt het OM. Zij belegden dat in het buitenland, bijvoorbeeld meer dan 10 miljoen euro in Thailand.
Sinds 2018 ligt de zaak tegen Van Laarhoven en de andere verdachten stil, omdat de rechter vindt dat Van Laarhoven zelf bij de zittingen moet zijn. Nu hij naar Nederland komt, wil het OM verder met de zaak. Binnenkort zal de ex-coffeeshophouder als hoofdverdachte worden verhoord, zegt justitie. Er ligt een verzoek bij de rechtbank om nieuwe zittingen in te plannen.