ANP
NOS NieuwsAangepast

'Kleine kans dat Badr Hari naar Olympische Spelen gaat'

De kans is niet groot dat Badr Hari dit jaar voor Nederland gaat boksen op de Olympische Spelen in Tokio. Vanochtend kwam via De Telegraaf naar buiten dat de Nederlandse Boksbond (NBB) in gesprek is met zijn trainer Mike Passenier.

De trainer verwacht echter niet dat zijn pupil actief zal zijn op de Spelen. "We gaan in Tokio kijken naar het Nederlands boksteam, waarschijnlijk zonder Badr", zegt Passenier.

Passenier ziet Hari niet in Tokio vechten: 'Glory heeft andere gedachtegang'

Ook volgens Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse bond, is de kans klein. Om Hari in Tokio in de ring te krijgen, moeten namelijk verschillende partijen instemmen en zullen meerdere hobbels moeten worden genomen. Ook de bijkomende media-aandacht is volgens hem "niet handig".

De boksbond zegt dat er met meerdere kickboksers is gesproken over olympische deelname. "We zijn ons druk aan het oriënteren, dus we hebben niet alleen naar Hari gekeken."

Het verzoek kwam volgens Hari's trainer als een verrassing. "We moeten eerst uitzoeken of het in zijn carrière past en of kickboksorganisatie Glory er blij mee is." Bovendien wijst hij erop dat Hari nog moet herstellen van een enkelblessure, die hij opliep in het gevecht om de wereldtitel in het zwaargewicht tegen Rico Verhoeven.

Boksvoorzitter Van der Vorst: 'Kans niet groot dat Hari naar de Spelen gaat'

Hari staat op dit moment onder contract bij Glory, de organisatie die hem in geval van deelname aan de Spelen een paar maanden uit handen zal moeten geven. Glory laat weten het nieuws uit de krant te hebben vernomen en komt later vandaag met een reactie. Passenier schat de kans op een positieve reactie laag in. "Zij hebben heel andere gedachten en denken: als Badr in juli en augustus kan vechten, kan hij ook bij ons vechten. Misschien wel in Tokio, maar niet op de Olympische Spelen."

Dat het nieuws nu op straat ligt, zal daar volgens Passenier niet bij helpen. "Ze voelen zich een beetje op de tweede plaats gezet en daar hebben ze ook wel gelijk in. Doordat het nu naar de media gelekt is, ga je anders om de tafel zitten met Glory."

"Als je het normaal voorlegt aan ze, uitlegt wat de voordelen zijn voor iedereen, zullen zij de voor- en nadelen afwegen. Nu is het al uitgelekt en krijg ik een mail of we even kunnen bellen later op de dag."

Deadline voor OKT

Het is niet het enige vraagteken rond een mogelijke olympische deelname van Hari. De kwalificatie voor het toernooi verschilt namelijk aanzienlijk met voorgaande Spelen vanwege de schorsing van de internationale boksbond AIBA.

De AIBA is geschorst omdat de boksbond al lange tijd financiële problemen heeft en in 2018 de omstreden Oezbeek Gafoer Rachimov benoemde als voorzitter.

Vanwege de schorsing organiseert het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zelf de boksevenementen op de Spelen, net als de olympische kwalificatietoernooien later dit voorjaar. Het is nog onduidelijk of Hari daar zomaar aan kan deelnemen. Morgen verloopt de deadline voor aanmelding van die toernooien.

Strafblad geen belemmering

Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat de kickbokser een olympisch boksavontuur overweegt. In aanloop naar de Spelen van Londen in 2012 overwoog Hari namens Marokko mee te doen. Destijds bedankte hij voor deelname, omdat hij "een hoger doel" wilde nastreven.

Hoewel Hari als kickbokser voor Marokko uitkomt, kan hij als bokser ook voor Nederland uitkomen, zegt de voorzitter van de boksbond.

Het feit dat Hari een strafblad heeft, is geen belemmering voor een eventuele deelname. Hij werd een aantal jaar geleden veroordeeld voor mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven. Desondanks mogen sporters dan meedoen aan de Olympische Spelen, laat sportkoepel NOC*NSF weten. Volgens bondsvoorzitter Van der Vorst verdient iedereen "een tweede kans".

Deel artikel: