Gafoer Rachimov tijdens het congres afgelopen weekeinde in Moskou

Donkere wolken boven olympisch boksen nog lang niet verdreven

Er hangen donkere wolken boven het olympisch bokstoernooi van 2020 in Tokio. Ondanks waarschuwingen van het IOC koos amateurboksbond AIBA afgelopen weekeinde de Oezbeek Gafoer Rachimov tot nieuwe voorzitter. Een man die al jarenlang in verband wordt gebracht met internationale drugshandel en witwassen.

Het IOC maakte zich al grote zorgen over de voorzitter en dreigt nog altijd met maatregelen, met het schrappen van boksen als olympische sport als ultieme straf. Voorzitter Boris van der Vorst van de Nederlandse boksbond ziet de ontwikkelingen ook met zorgen tegemoet.

Internationale heroïnehandel

Rachimov is een steenrijke zakenman die tegenwoordig in Dubai woont. De Oezbeek zou deel uitmaken van een groot crimineel netwerk en een sleutelfiguur zijn in de internationale heroïnehandel. Toch werd hij afgelopen weekeinde in Moskou met 63 procent van de stemmen gekozen tot voorzitter van de boksbond.

Hoe is dat mogelijk? "Het is wonderlijk en heel teleurstellend", aldus Van der Vorst, die op het congres actief campagne voerde voor de enige tegenstander van Rachimov, de Kazach Serik Konakbajev. Die mocht pas na ingrijpen van Internationaal Sporttribunaal CAS op het laatste moment als tegenkandidaat aan de verkiezing meedoen.

"Konakbajev is weliswaar een oud-bokser, hij won zilver op de Spelen van Moskou in 1980, maar relatief onbekend als bestuurder. En hij had heel weinig tijd als kandidaat", vertelt Van der Vorst. "Rachimov had het voordeel dat hij al interim-president was. En hij had op het congres de beschikking over een pr-machine die zijn weerga niet kende. De potentiële dreigementen van het IOC kwamen daarbij niet ter sprake."

Persoonlijk commitment

IOC-voorzitter Thomas Bach had vorige maand al gewaarschuwd dat de AIBA orde op zaken moet stellen wat betreft het bestuur, de financiën en het antidopingbeleid. Anders zou boksen van het olympische programma geschrapt kunnen worden. Maar de boksbond trok zich daar niets van aan.

"Ik heb kritische vragen gesteld en geprobeerd duidelijk te maken wat de implicaties van de verkeerde keuze zouden zijn", aldus Van der Vorst. "Maar de perceptie in de zaal was toch dat er niet zoveel aan de hand was en dat het wel goed komt."

Vooral Aziatische landen en voormalige Sovjet-staten stemden voor de omstreden Rachimov, die overigens zelf alle beschuldigingen van criminele banden tegenspreekt. Van der Vorst sprak ook met bestuurders van andere boksbonden. "Rachimov is iedereen persoonlijk afgegaan. En zij hebben vaak een persoonlijk commitment aan hem afgegeven. Ze denken toch dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen."

Maatregelen IOC

Maar er dreigt wel degelijk gevaar voor het boksen. Eind deze maand komt het IOC in Tokio bijeen om te praten over de gevolgen van de benoeming van Rachimov en de toekomst van het boksen. Volgens Van der Vorst liggen er drie opties op tafel, mocht de AIBA de komende dagen niet zelf nog tot inkeer komen.

"De eerste optie is dat het IOC Rachimov tot persona non grata verklaart", aldus Van der Vorst. In dat geval zou het boksen in Tokio wel onder de AIBA vallen, maar zijn er geen contacten op hoog bestuurlijk niveau.

"Een andere mogelijkheid is dat het IOC de AIBA schorst, zodat het boksen op de Spelen in 2020 op een andere manier moet worden georganiseerd. Er kan dan gebruik worden gemaakt van de bestaande infrastructuur, maar met een andere paraplu. Konakbajev zou die eventuele nieuwe bond dan kunnen leiden."

"En de derde optie, maar daar durf ik eigenlijk niet aan te denken, is dat er helemaal geen boksen op de Spelen komt. Dat zou natuurlijk rampzalig zijn en ik ga er alles aan doen om dat te voorkomen."

4 oktober: IOC dreigt met maatregelen tegen boksbond

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl