OM wil hulp van ouders en influencers om zwijgcultuur te doorbreken
De geweldsspiraal onder jongeren moet worden doorbroken en daarom is het belangrijk om de zwijgcultuur aan te pakken. Dat zegt persofficier Katelijne Den Hartog in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. "Je hebt echt getuigen nodig om verdachten aan te kunnen pakken."
Vorige week waarschuwde de politie al voor het toenemend aantal steekpartijen met jonge daders en vaak jonge slachtoffers. Het Openbaar Ministerie deelt die zorgen. "Messen en vuurwapens zijn steeds makkelijker te verkrijgen. En de jongeren gebruiken ze ook daadwerkelijk."
Onlangs werd in Rotterdam een 14-jarige jongen neergestoken en in Drachten kwam de 16-jarige Roan om het leven na een steekpartij.
Volgens de persofficier van het Openbaar Ministerie in Amsterdam lopen strafrechtelijke onderzoeken stuk op de zwijgcultuur onder sommige groepen. "Meteen na het steek- of schietincident gaat de hele buurt de straat op", vertelt ze. "Uit afgeluisterde telefoongesprekken weten we dat iedereen met elkaar praat en vertelt wat er is gebeurd. Maar zodra de politie aanklopt geeft niemand thuis. En dat belemmert je onderzoek."
Nieuwsuur maakte een reportage over de makkelijke manier waarop jongeren online messen kunnen bestellen.
Van jongs af aan wordt er meegegeven dat je niet praat met de politie. "Het gaat om loyaliteit binnen de eigen groep, waarbij het erg is om te snitchen", legt Den Hartog uit. En er is ook angst. Want als je met de politie praat kunnen er represailles volgen. "Dat is dus ook een belangrijk aspect voor ons. Hoe kunnen we de veiligheid van getuigen waarborgen?"
Ouders en influencers
Volgens de officier is er nu een kantelpunt, omdat mensen het geweld zat zijn. Dat zag ze ook in de zaak van de doodgeschoten rapper Bolle, waarin zij officier was. "De moeder van het slachtoffer deed een oproep aan ouders: Let op je kinderen, praat met je kinderen. Weet waar ze uithangen. De rol van ouders is essentieel."
Nu de geweldspiraal volgens de officier lijkt toe te nemen en de leeftijd van de daders en slachtoffers jonger wordt ziet ze dat steeds meer ouders het belang gaan inzien van het openbreken van die zwijgcultuur. "Daarbij zie ik ook een rol voor influencers en jongerenwerkers in de buurt. Misschien willen jongeren wel met die personen praten." Ook de gemeente en scholen moeten hiervoor in actie komen. "Het is een breed probleem en moet ook breed worden opgepakt."