Gisteren gingen studenten van de Amirkabir Universiteit de straat op

Iraniërs opnieuw de straat op, Trump waarschuwt Teheran

In Teheran en andere steden in Iran zijn opnieuw mensen de straat op gegaan. Betogers eisen excuses voor het neerhalen van een Oekraïens vliegtuig en het aftreden van de militaire en politieke leiders van het land.

Iraanse veiligheidstroepen zijn in groten getale aanwezig op cruciale locaties in Teheran. Het is onduidelijk hoe groot de betogingen op dit moment zijn. Volgens het Iraanse persbureau ILNA gaat het om zo'n 3000 mensen. Er zijn verschillende berichten dat demonstranten met traangas worden beschoten en met geweld te lijf worden gegaan.

Bij de Shahid Behesthi Universiteit zijn studenten bijeengekomen om te rouwen om de slachtoffers van de Oekraïense rampvlucht. Aan boord zaten veel studenten van de universiteit. Op sociale media circuleren beelden van studenten die om de beschildering van een Amerikaanse en Israëlische vlag heen lopen. Die beschildering is daar in het verleden juist aangebracht om je voeten aan af te vegen.

Op deze video is te horen dat mensen die wel over de vlaggen lopen, worden uitgejoeld:

Gisteren gingen in verschillende Iraanse steden demonstranten de straat op. Dat volgde op de schuldbekentenis van de luchtmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde dat het Oekraïense vliegtuig dat woensdag bij Teheran neerstortte per ongeluk door hen is neergehaald.

Zij riepen felle leuzen tegen de machthebbers:

'Zijn regime is onrechtmatig, Khamenei is een moordenaar'

De enige Iraanse vrouw die tot nu toe een olympische medaille veroverde, heeft het land uit protest verlaten. Taekwondoka Kimia Alizadeh zegt klaar te zijn met de onderdrukking en de jarenlange vernedering in het land. Volgens het Iraanse persbureau ISNA is ze naar Nederland gevlucht, maar daar heeft de atlete zelf niets over gezegd.

Trump waarschuwt Iran

De Amerikaanse president Trump heeft via Twitter de Iraanse leiders opgeroepen de demonstranten niet met geweld tegemoet te treden. "Duizenden zijn al gedood en gevangen genomen. De wereld, en nog belangrijker: de VS houdt jullie in de gaten." Ook eist hij het herstel van het internet en dat journalisten hun werk vrij mogen doen.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper streven de Iraniërs naar een andere regering. Daarnaast herhaalde hij de oproep aan Iran om met de Amerikaanse regering te onderhandelen over een nieuw nucleair akkoord.

Britse ambassadeur

Bij de Britse ambassade in Teheran protesteren aanhangers van het regime. Zij eisen de sluiting van de ambassade. Gisteren werd de Britse ambassadeur Rob Macaire korte tijd vastgezet, omdat hij volgens de autoriteiten deelnam aan de protesten. Zelf ontkent Macaire dat.

Hardliners protesteren bij de Britse ambassade in Teheran

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab noemde de arrestatie een "flagrante overtreding van de internationale wetten". Hij waarschuwde dat Iran bezig is een "pariastatus" te verkrijgen.

Ook de Duitse bondskanselier Merkel heeft de arrestatie veroordeeld. Samen met haar Britse ambtgenoot Johnson en Franse collega Macron kwam ze met een oproep de nucleaire deal intact te houden. Iran houdt zich al langer niet aan de afspraken van de deal, waar de Verenigde Staten in mei 2018 helemaal uitstapten.

Het onderzoek naar het neergehaalde Oekraïense vliegtuig gaat ondertussen door. Er zijn inmiddels elf visa verstrekt aan Canadese onderzoekers. Premier Trudeau zei eerder te verwachten een "aanzienlijke bijdrage" aan het onderzoeken te leveren. Ook andere landen zijn welkom mee te helpen. Bij de vliegramp kwamen 176 mensen om het leven, onder wie 57 Canadezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl