Kimia Alizadeh verlaat Iran uit protest
NOS Sport

Enige Iraanse olympische medaillewinnares verlaat land uit protest

De eerste en enige Iraanse vrouw die tot nu toe een olympische medaille veroverde, heeft het land definitief verlaten. De 21-jarige Kimia Alizadeh, die tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 brons won bij taekwondo, maakte haar besluit op Instagram bekend.

Ze kan naar eigen zeggen niet langer leven in een land dat wordt gedomineerd door "hypocrisie". Alizadeh schrijft dat ze jarenlang is vernederd en gebruikt werd voor politieke doeleinden.

"Ik ben een van de miljoenen vrouwen die al jaren onderdrukt worden in Iran. Elke zin die ze me opdroegen te zeggen, heb ik gezegd", schrijft ze op haar account. "Ik heb alles gedragen wat ik moest dragen", aldus de atlete, die verwees naar haar hoofddoek die Iraanse vrouwen verplicht moeten dragen in openbare ruimte, ook en vooral in de sport.

Nederland?

Er waren al dagen geruchten over de stap van Alizadeh, die haar vlucht zaterdag bevestigde. De taekwondobond in Iran verklaarde eerder dat ze op vakantie was.

Waar ze naartoe is gegaan, is onduidelijk. Volgens niet nader genoemde Iraniërs zou ze voor Nederland hebben gekozen, maar daar zegt de atlete zelf niets over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl