Felle protesten in Iran tegen de machthebbers na erkenning neerhalen Boeing
In Teheran en andere Iraanse steden zijn protesten uitgebroken tegen het regime. De betogingen volgen op de erkenning door de Iraanse autoriteiten dat het passagiersvliegtuig dat woensdag bij Teheran neerstortte uit de lucht is geschoten, zij het per ongeluk. Eerder hadden ze nog uitgesloten dat de Boeing uit de lucht was geschoten.
De betogers zijn woedend dat de oorzaak van de crash dagenlang is stilgehouden. Ze eisen gerechtigheid voor de slachtoffers. Onder de 176 inzittenden waren meer dan tachtig Iraniërs. Verder speelt volgens analisten bredere onvrede een rol. Eind vorig jaar waren er wekenlang protesten tegen de politieke en geestelijke elite. Die protesten werden toen hard neergeslagen.
In deze video is het protest bij de Amirkabir-universiteit in Teheran te zien:
De oproerpolitie zou traangas en waterkanonnen tegen betogers hebben ingezet. Ook zijn op video's schoten te horen, maar bevestiging dat ordetroepen het vuur hebben geopend is er niet. Ook op andere plekken in de stad zijn mensen de straat op gegaan. Buiten Teheran zijn er onder meer protesten gemeld in de historische stad Isfahan.
Steun van Trump
President Trump heeft de betogers zijn steun uitgesproken. "Jullie moed is inspirerend", schrijft hij in een tweet in Farsi.
Bij het protest bij de Amirkabir-universiteit is de Britse ambassadeur opgepakt. Hij werd snel daarna weer vrijgelaten. Londen reageerde woedend op de aanhouding. In een verklaring sprak minister Raab van Buitenlandse Zaken van een ernstige schending van het internationaal recht.
Het Iraanse persbureau Fars bevestigde de protesten in Teheran. Het meldde dat de deelnemers onder meer leuzen riepen tegen de Revolutionaire Garde, die direct verantwoordelijk is voor het neerhalen van het toestel van maatschappij Ukraine International. Fars berichtte dat foto's van de door de VS geliquideerde generaal Soleimani worden verscheurd.
Khamenei
Volgens de berichten roepen de betogers ook om het aftreden van de hoogste leider van het land, Ali Khamenei. Ze zouden hem persoonlijk verantwoordelijk houden voor de fout waardoor de Boeing werd getroffen door het Iraanse luchtafweersysteem. Dat stond op scherp in de nacht dat Iran een serie raketaanvallen uitvoerde op Amerikaanse doelen in Irak.
Bij de universiteit werd eerder vandaag een wake gehouden voor de slachtoffers. Ook daar liepen de emoties al hoog op:
De Boeing 737 van Ukraine International Airlines was net op weg gegaan naar de Oekraïense hoofdstad Kiev toen hij neerstortte. Aan boord waren behalve meer dan tachtig Iraniërs ook tientallen Canadezen en Oekraïeners. De Canadese premier Trudeau noemde de erkenning door Iran vandaag een eerste stap. Hij wil tegelijkertijd meer informatie hebben, volledige medewerking van Iran aan het onderzoek en compensatie.
Ook de Oekraïense president Zelensky zei eerder de excuses van Iran niet voldoende te vinden. Ook hij wil compensatie voor de nabestaanden van de slachtoffers. Verder eist Zelensky dat de schuldigen worden berecht.