NOS Nieuws

Impeachment-aanklachten volgende week naar Senaat

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stuurt volgende week de impeachment-aanklachten naar de Senaat, schrijft de Democratische Huis-voorzitter Nancy Pelosi.

Daarmee kan het afzettingsproces tegen president Trump in de Senaat van start gaan en eindigt het wekenlange conflict tussen de Democraten en Republikeinen over voorwaarden van dat proces.

De Democraten wilden tijdens het proces nieuwe getuigen horen. De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, wilde niet op die eis ingaan. Daarop besloot Pelosi de aanklachten nog niet naar de door Republikeinen gedomineerde Senaat te sturen.

Nu gaan de aanklachten zonder de nieuwe getuigen dus alsnog naar de Senaat. Pelosi schrijft aan haar collega's: "Elke Senator staat nu voor de keuze: om loyaal te zijn aan de president of aan de grondwet."

Joe Biden

Het Huis van Afgevaardigden stemde drie weken geleden voor de impeachment van Trump. De aanklachten zijn machtsmisbruik en het tegenwerken van het onderzoek.

In een telefoongesprek met de Oekraïense president Zelensky oefende Trump druk uit om een corruptieonderzoek in te stellen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl