President Trump
NOS NieuwsAangepast

Huis van Afgevaardigden stemt voor impeachment Trump, als derde president ooit

Voor de derde keer in de geschiedenis van de VS is een Amerikaanse president door het Huis van Afgevaardigden in staat van beschuldiging gesteld.

Na een debat van ruim elf uur oordeelde een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden dat er genoeg bewijs is om president Trump op basis van twee aanklachten af te zetten: machtsmisbruik en het tegenwerken van het onderzoek.

Bekijk hier hoe de stemming eraan toeging:

Huis van Afgevaardigden stemt voor impeachment van Trump

Het besluit heeft geen gevolgen voor het dagelijks functioneren van Trump. De impeachment-zaak gaat nu naar de Senaat, die als een soort rechtbank zal oordelen over de aanklachten tegen Trump. De kans is groot dat Trump de afzettingsprocedure zal overleven. Er is een tweederdemeerderheid nodig om hem af te zetten en in de Senaat heeft Trumps Republikeinse Partij de meerderheid.

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, zaaide in een persconferentie na de stemmingen verwarring over het vervolg van de procedure. Ze weigerde meerdere keren te zeggen of het Huis het impeachment-dossier naar de Senaat zal sturen. Pelosi zei dat ze eerst zekerheid wilde krijgen over of het vervolg van de procedure eerlijk zal verlopen.

Ze lichtte niet toe wat ze daarmee bedoelt, maar de Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, heeft al gezegd dat hij niet onpartijdig zal opereren in de zaak. Hij heeft te kennen gegeven dat hij zal meewerken met het Witte Huis.

De stemmingsuitslag kwam niet als een verrassing. De Democraten hebben de meerderheid in het Huis en die partij startte in september de afzettingsprocedure tegen Trump.

Aanleiding voor de procedure was de melding van een klokkenluider, die zei dat Trump in een telefoongesprek met de Oekraïense president Zelensky druk op zijn ambtgenoot had uitgeoefend om een corruptieonderzoek in te stellen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Als Oekraïne zo'n onderzoek niet zou starten, zou het land militaire steun mislopen die het Amerikaanse Congres al had toegezegd.

De afgelopen maanden werden zowel achter gesloten deuren als in het openbaar getuigen gehoord over mogelijk machtsmisbruik door Trump. Uiteindelijk kwam de justitiecommissie van het Huis, die de afzettingsprocedure leidde, tot twee aanklachten tegen de president: een wegens machtsmisbruik en een voor tegenwerking van het Congres.

Republikeinen

Het Witte Huis noemt in een verklaring de stemming "een van de schandelijkste politieke momenten in de geschiedenis van onze natie". Leden van de Republikeinse partij ageerden net als Trump de afgelopen maanden veelvuldig in de media tegen de afzettingsprocedure.

De president zelf zei op een verkiezingsbijeenkomst in Michigan dat de Democraten "diepe haat en minachting" vertonen tegenover de Amerikaanse kiezer. Hij noemde de afzettingsprocedure wetteloos en partijdig, en stelt dat die politieke zelfmoord is voor de Democratische Partij.

Tegelijk zei Trump dat het niet voelt alsof hij geïmpeacht is. "Het gaat beter met het land dan ooit tevoren en we hebben niets fout gedaan", zei hij tegen zijn aanhangers. "Ik maak me geen zorgen."

Trump verstuurde gisteren nog een reeks van zes tweets, waarin hij herhaalde dat hij niets fout heeft gedaan. Eergisteren stuurde hij nog een zes pagina's tellende brief naar Pelosi, waarin hij zich beklaagde over de "kwaadaardige kruistocht" tegen hem.

Clinton en Johnson

Bill Clinton was in 1998 - vandaag precies 21 jaar geleden - de laatste president tegen wie een impeachment-procedure begon, omdat hij onder ede had gelogen over een affaire met een stagiaire, Monica Lewinsky. Voor hem was Andrew Johnson in 1868 de eerste president die dreigde te worden afgezet; hij had zijn minister van Defensie zonder toestemming van het Congres ontslagen.

Beide presidenten konden uiteindelijk blijven zitten - voor de afzetting van Johnson was slechts één stem te weinig - omdat er in de Senaat niet de benodigde meerderheid was voor hun afzetting. Net als dus de verwachting is bij Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl