NOS Nieuws

Pelosi noemt Trump voor impeachment-stemming 'bedreiging' voor democratie

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft de Amerikaanse president Trump in aanloop naar de stemming over zijn impeachment een "bedreiging voor de Amerikaanse democratie" genoemd.

Volgens haar kon de Democratische partij, die de meerderheid heeft in het Huis, niet anders dan de afzettingsprocedure starten. "Als we nu niet handelen, zouden we onze plicht verwaarlozen. Het is tragisch dat het roekeloze handelen van de president impeachment noodzakelijk maakt."

Pelosi sprak haar woorden vanavond uit in een debat in het Huis over de twee aanklachten die zijn opgesteld tegen Trump. Voor het debat is zes uur uitgetrokken. Het eindigt met stemmingen over of Trump in staat van beschuldiging wordt gesteld. De verwachting is dat dat zal gebeuren vanwege de Democratische meerderheid. Trump wordt daarmee de derde president in de geschiedenis van de VS die wordt aangeklaagd.

Terwijl bij het Capitool in Washington tegen Trump werd gedemonstreerd, zei Nancy Pelosi dat de president de Democraten geen keus liet:

Democraten over impeachment Trump: 'Hij liet ons geen keus'

De impeachment-zaak gaat daarna naar de Senaat, die als een soort rechtbank zal oordelen over de aanklachten. De kans is groot dat Trump de afzettingsprocedure zal overleven. Er is een tweederdemeerderheid nodig om hem af te zetten en in de Senaat heeft Trumps Republikeinse partij de meerderheid.

De Democraten startten de afzettingsprocedure tegen Trump in september. Aanleiding was de melding van een klokkenluider, dat Trump in een telefoongesprek met de Oekraïense president Zelensky druk op zijn ambtgenoot had uitgeoefend om een corruptieonderzoek in te stellen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden.

Als Oekraïne zo'n onderzoek niet zou starten, zou het militaire steun mislopen die het Amerikaanse Congres al had toegezegd.

Nieuwsuur sprak experts over de impeachment-zaak en hoe groot de kans is dat Trump daadwerkelijk wordt afgezet:

Trump ‘impeached’ maar waarschijnlijk niet afgezet: werkt het instrument wel?

De afgelopen maanden werden zowel achter gesloten deuren als in het openbaar getuigen gehoord over mogelijk machtsmisbruik door Trump. Uiteindelijk kwam de justitiecommissie van het Huis die de afzettingsprocedure leidde tot de twee aanklachten tegen de president: een wegens machtsmisbruik en een voor tegenwerking van het Congres.

Leden van de Republikeinse partij ageerden de afgelopen maanden veelvuldig tegen de afzettingsprocedure, net als Trump zelf.

De president startte zijn dag vandaag met een reeks van zes tweets, waarin hij herhaalde dat hij in zijn ogen niets fout heeft gedaan. Gisteren stuurde hij woedend nog een brief van zes pagina's naar Huis-voorzitter Pelosi, waarin hij zich beklaagde over de "kwaadaardige kruistocht" tegen hem.

Tijdens het debat sprak hij vanavond op Twitter over "een aanval op Amerika".

Bill Clinton was in 1998 de laatste president die in staat van beschuldiging was gesteld, omdat hij onder ede had gelogen over een affaire met een stagiaire. Voor hem was Andrew Johnson in 1868 de eerste president die dreigde te worden afgezet; hij had zijn minister van Defensie zonder toestemming van het Congres ontslagen.

Beide presidenten konden uiteindelijk blijven zitten, omdat er in de Senaat niet de benodigde meerderheid was voor hun afzetting, net zoals de verwachting is bij Trump.

Zo verloopt de afzettingsprocedure:

  • NOS | Thijs Geritz
  • NOS | Thijs Geritz
  • NOS | Thijs Geritz
  • NOS / Thijs Geritz
  • NOS | Thijs Geritz

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl