Remco Bikkers
NOS Nieuws

Impeachment? In Indianola vinden ze het verspilde moeite

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

"Ik zie een gat. Een groot, kaalgeslagen gat. Hier had allang een gebouw moeten staan." Een ontevreden Kelly Shaw tuurt over een bouwhek dat is afgedekt met zwart plastic.

Het gat waar burgemeester Shaw het over heeft is een omgeploegd terrein, ter grootte van een voetbalveld. Dit was het plaatselijke town square waar meer dan honderd jaar lang een fraai rechtbankgebouw pronkte. Het plein is omringd door kleine winkels en andere kleine bedrijven. Samen met de rechtbank vormden ze het kloppende hart van Indianola, een plattelandsgemeente in de staat Iowa in het Midwesten.

Twee jaar geleden ging de rechtbank tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuwe. Maar door geldproblemen is het nog steeds niet van de grond gekomen."Dit leidt tot grote frustratie bij de winkeliers. Het is slecht voor de zaken", zegt Shaw. "Dit is waar ze zich écht druk om maken hier."

En het impeachmentproces in het verre Washington? Een spottende grijns verschijnt op het gezicht van Shaw. "Inwoners hier zijn op de hoogte van de afzettingsprocedure, al volgen ze het op afstand. Maar ze begrijpen niet waarom dit zo belangrijk is. Ze snappen het hele Oekraïneschandaal niet. Ze begrijpen niet waarom de politieke partijen in Washington niet kunnen samenwerken en een oplossing vinden voor zaken die belangrijk zijn voor het Midwesten. De afzettingsprocedure vinden ze verspilde moeite."

Remco Bikkers
Trump-stemmer Dave Wall, eigenaar van een koffietentje

Dat is een mening die breed gedeeld wordt in Indianola, dat het bestuurscentrum is van Warren County. In dit district won Donald Trump met een ruime marge van Hillary Clinton in 2016. Dave Wall was een van de kiezers die op Trump stemde. Zijn koffietentje Crimson Anchor kijkt uit op het plein waar de rechtbank zou moeten staan.

Het is een integere man. Hij doet wat hij beloofd heeft.

Ondernemer Dave Wall over Trump

Hijzelf heeft weinig van de openbare verhoren op televisie gezien, al hoort hij zijn klanten vaak over impeachment praten. "Trump moet de kans krijgen om zijn werk te doen. Het Congres moet hem met rust laten. Hij heeft al veel voor elkaar gekregen. Veel meer dan de meeste andere presidenten. Het is een integere man. Hij doet wat hij beloofd heeft."

Volgens Wall zijn de Democraten er alleen maar op uit om Trump pootje te lichten. "Het is pure afleiding. Ze willen dat kiezers een nog grotere hekel krijgen aan de president. Ik heb liever dat ze zich concentreren op zaken die belangrijk zijn voor ons, zoals defensie, banen of het daklozenprobleem. Washington is disfunctioneel, terwijl ze beter de president kunnen helpen deze problemen op te lossen."

Het impeachmentproces heeft Wall niet op andere gedachten gebracht. Hij is van plan om volgend jaar opnieuw op Trump te stemmen, net zoals veel van zijn plaatsgenoten. "Trump is nog altijd populair hier."

Handelsoorlog

Toch is er wel degelijk kritiek op Trump. Iowa is een landbouwstaat die erg afhankelijk is van export van producten als sojabonen en mais. Indianola en het omliggende platteland zijn hard geraakt door Trumps handelsoorlog met China, dat de import van soja en mais in 2017 en 2018 grotendeels had stilgelegd. De president heeft dit jaar 16 miljard dollar vrijgemaakt om boeren te compenseren.

"Iowa heeft als boerenstaat waarschijnlijk veel meer te lijden onder de handelsoorlog dan de meeste andere staten", constateert burgemeester Shaw. "Trump houdt voortdurend zijn aanhang voor dat de handelsoorlog op lange termijn gunstig is voor de boeren. Maar op de korte termijn lijden ze pijn. Inwoners hier vragen zich af waarom het Congres zich concentreert op impeachment, terwijl het beter aan oplossingen kan werken voor noodlijdende boeren."

Shaw denkt dat de afzettingsprocedure alleen maar zal leiden tot meer verdeeldheid in Washington. "De zorg van inwoners hier is dat het Congres niets meer voor elkaar krijgt. We eindigen met een president die weliswaar in staat van beschuldiging is gesteld, maar gewoon in het Witte Huis blijft, terwijl wij hier nog altijd een gat in de grond hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl