NOS Nieuws

De Republikeinse strategie: zand strooien in het impeachmentonderzoek

 • Arjen van der Horst

  Correspondent in de Verenigde Staten

 • Arjen van der Horst

  Correspondent in de Verenigde Staten

Wie het impeachmentonderzoek op de voet heeft gevolgd, valt het meteen op hoe consistent alle verhoren zijn geweest. Getuige na getuige heeft verklaard hoe de Amerikaanse regering Oekraïne onder druk zette. Trump wilde dat de Oekraïense president in het openbaar een onderzoek zou aankondigen naar zijn politieke rivaal Joe Biden. Om dat doel te bereiken werd zelfs de militaire steun aan Oekraïne bevroren.

Alle verhoren hebben zo in grote lijnen het klokkenluidersrapport bevestigd waarmee het hele Oekraïneschandaal aan het rollen kwam. Voor de Democraten is het overduidelijk dat de president zijn ambt heeft misbruikt voor persoonlijke doeleinden.

Maar kijk naar Trumps huiszender Fox News en je krijgt een heel ander verhaal voorgespiegeld. In het parallelle universum van conservatieve media is het juist president Trump die aan de winnende hand is. Dag in, dag uit maken de Republikeinse leden van de onderzoekscommissie gehakt van de argumenten van de Democraten. De getuigen die Amerika krijgt voorgeschoteld, weten eigenlijk helemaal niets en worden steevast neergezet als 'Never Trumpers'.

Daarmee is voor de Republikeinen bewezen wat dit hele impeachmentonderzoek in werkelijkheid is: een wanhopige heksenjacht van de Democraten, die het nog steeds niet kunnen verkroppen dat ze de presidentsverkiezingen van 2016 hebben verloren.

Rookmachine

Achter de Republikeinse pogingen het impeachmentonderzoek onderuit te halen zit geen uitgekiende strategie. Het is vooral bedoeld als rookmachine om zand te strooien in het impeachmentproces.

Neem Devin Nunes, de belangrijkste Republikein in de onderzoekscommissie. Hij hield tijdens de verhoren lange monologen waarin hij fulmineerde over het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Mueller en het "geheime dossier" van de voormalige Britse agent Christopher Steele. Dagelijks begon hij over de inmenging van Oekraïense regering in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, een geliefde Republikeinse samenzweringstheorie die ook geregeld door Trump wordt verspreid.

Voor de kijkers die de openbare verhoren dagelijks gevolgd hebben, zijn de Republikeinse argumenten vaak onnavolgbaar en tegenstrijdig. Zelden stelden Nunes en zijn Republikeinse collega's vragen die over het Oekraïneschandaal zelf gingen.

Maar de trouwe volgers van Fox News of populistisch-rechtse websites als Breitbart, wisten precies waar ze het over hebben. Stuk voor stuk komen de favoriete conservatieve talking points aan bod. De Republikeinse Congresleden produceerden zo tijdens de verhoren aan de lopende band hapklare soundbites die vervolgens viral gingen op conservatieve media.

De belangrijkste Republikeinse argumenten

 • Er was helemaal geen sprake van een voor-wat-hoort-wat. De militaire steun aan Oekraïne werd immers hervat en president Zelensky heeft nooit een onderzoek naar de Bidens aangekondigd.
 • De Oekraïense president heeft zelf gezegd dat hij niet onder druk is gezet.
 • De getuigen zijn "Never Trumpers" en ongekozen bureaucraten die deel uitmaken van de "deep state" die Trump onderuit wil halen.
 • De getuigen hebben hun informatie uit tweede en derde hand. Ze hebben het alleen maar van horen zeggen, wat ze onbetrouwbare getuigen maakt.
 • Geen enkele getuige heeft kunnen bewijzen dat Trump persoonlijk Oekraïne onder druk zette.
 • Het échte schandaal is de corruptie van Joe Biden. Hij zette als vice-president de Oekraïense regering onder druk om de openbaar aanklager te ontslaan, die onderzoek deed naar het energiebedrijf Burisma waarvoor zijn zoon Hunter Biden werkte. Het was daarom terecht dat president Trump om een onderzoek vroeg naar de Bidens.
 • Het échte schandaal (deel twee) zijn de pogingen van Oekraïense regering om de Amerikaanse presidentverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Hooggeplaatste regeringsofficials werkten samen met de Democraten om Hillary Clinton in het zadel te helpen.
 • Het impeachmentonderzoek is alleen maar bedoeld om de verkiezingsuitslag van 2016 ongedaan te maken. Het is een vervolg op het even nutteloze Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Mueller.

Republikeinen namen niet eens de moeite om het bredere Amerikaanse kiezerspubliek te overtuigen van hun gelijk. Voor de Republikeinen was het voldoende om hun achterban binnenboord te houden. Veel van hun argumenten zijn eenvoudig te weerleggen, maar dit is iets wat zelden gebeurt in de echokamers van de Trump-gezinde media.

Daarmee hebben de Republikeinen al hun doel bereikt. Volgens de laatste peilingen is slechts 18 procent van de Republikeinse kiezers voorstander van het afzetten van Trump. De president blijft ongekend populair onder zijn achterban en daarmee heeft hij zijn partij in een wurggreep. Republikeinse Congresleden zullen zich wel twee keer bedenken om de Twitter-toorn van Trump te trotseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl