1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Wekdienst 4/1: uitvaartceremonie Iraanse generaal en veel wintersport

Goedemorgen! Het gaat vandaag veel over de nasleep van de Amerikaanse aanval op de Iraanse legerleider Soleimani. Zo wordt er op de Dam in Amsterdam door Iraniërs gedemonstreerd. Verder komen vandaag zowel schansspringers als schaatsers in actie.

Vandaag schijnt af en toe de zon en wordt het maximaal zo'n 8 graden. In het noorden en oosten kan vanmiddag en vanavond wat lichte regen vallen. Aan zee kan het flink gaan waaien.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Irak nemen vandaag duizenden mensen met een uitvaartprocessie afscheid van de geliquideerde Iraanse generaal Soleimani en de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis.
  • Op de Dam in Amsterdam gaan enkele tientallen Iraniërs demonstreren. Het is een reactie op de dood van de in Iran zeer populaire legerleider Soleimani.
  • Veel wintersporten op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar. In Leeuwarden beginnen de NK shorttrack, de marathonschaatsers rijden in Heerenveen een wedstrijd in de KPN Marathon Cup en de schansspringers zijn toe aan de derde wedstrijd in de Vierschansentournee.

Wat heb je gemist?

De koepelorganisatie van tientallen militiegroepen in Irak zegt dat de Verenigde Staten opnieuw een door Iran gesteunde militie hebben aangevallen in de buurt van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Een woordvoerder van de door Amerika geleide coalitie ontkent de Amerikaanse betrokkenheid en het Iraakse leger zegt zelfs dat er helemaal geen aanval is geweest.

Volgens de koepelorganisatie Hashd al-Shabi zijn er zeker zes doden zijn en drie zwaargewonden. Het zou gaan om medisch personeel.

De berichten over een nieuwe luchtaanval bij Bagdad komen een dag na de Amerikaanse aanval op de Iraanse generaal Soleimani. Die werd bij het vliegveld van Bagdad met een drone gedood.

Ander nieuws uit de nacht:

Marine moet door bosbranden ingesloten mensen van strand redden

En dan nog even dit:

De Amerikaanse krant The New York Times plaatste een quiz online, om te kijken hoeveel beroemdheden er door lezers op basis van een foto worden herkend. Honderdduizenden mensen deden mee. Gisteren publiceerde de krant de resultaten.

Een opvallende uitkomst? Mensen verwarren vooral veel beroemdheden met elkaar. En de polarisering in de Amerikaanse samenleving keert zelfs terug in quizzen, blijkt uit de antwoorden die mensen gaven als ze een bepaalde (oud-)president zagen.

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl