De Amerikaanse aanvallen hebben tot hevige protesten geleid EPA

De koepelorganisatie van tientallen militiegroepen in Irak zegt dat de Verenigde Staten opnieuw een door Iran gesteunde militie hebben aangevallen in de buurt van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Een woordvoerder van de door Amerika geleide coalitie ontkent de Amerikaanse betrokkenheid en het Iraakse leger zegt zelfs dat er helemaal geen aanval is geweest.

Volgens de koepelorganisatie Hashd al-Shabi zijn er zeker zes doden en drie zwaargewonden. Het zou gaan om medisch personeel.

De berichten over een nieuwe luchtaanval bij Bagdad komen een dag na de Amerikaanse aanval op de Iraanse generaal Soleimani. Die werd bij het vliegveld van Bagdad met een drone gedood.

De Amerikaanse president Trump zei dat Soleimani verantwoordelijk was voor het doden en verwonden van duizenden Amerikanen en dat hij plannen had om meer Amerikanen te doden.

Al eerder militie bestookt

De sjiitische militie die nu onder vuur zou zijn genomen, wordt gesteund door Iran. Eerder deze week werd ook al een sjiitische militie in Irak aangevallen en daarbij kwamen 25 mensen om.

De verantwoordelijkheid voor de eerdere aanval op een sjiitische militie werd opgeëist door de Verenigde Staten. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie was het een vergelding voor een raketaanval op een militaire basis bij de Iraakse stad Kirkuk, waarbij een Amerikaanse militair om het leven kwam.

In Irak werken tientallen milities samen in Hashd a-Shabi. De meeste van deze milities zijn sjiitisch, en verscheidene sjiitische milities krijgen steun van Iran in de vorm van wapens, mensen en ideologische leiding. Deze door Iran gesteunde milities worden gezien als de gewapende arm van Iran in het buitenland. De gedode generaal Soleimani gaf daar leiding aan.

Iran heeft vergelding voor zijn dood aangekondigd. Het is aannemelijk dat Iraanse milities in Irak worden ingezet om Amerikaanse doelen aan te vallen. "De vervanger van Soleimani heeft gezegd dat het bloed van Amerikanen in de regio zal vloeien", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Dat is wel zo'n beetje de toon op dit moment."

In Iran gingen mensen gisteren massaal de straat op:

Iran zweert wraak op Amerika, in meerdere plaatsen mensen de straat op

STER reclame