ANP | NOS

Goedemorgen! Vandaag wordt er in Amsterdam gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de situatie van de Oeigoeren in China. Ook worden er in Amsterdam tienduizend lampionnen ontstoken voor dierbaren met kanker.

Vanochtend vriest het op veel plaatsen licht, vanmiddag wordt het 4 graden. Er zijn zonnige perioden en het blijft droog. Er waait een zwak tot matig zuidenwind. Morgen schijnt de zon volop en wordt het iets zachter. De temperatuurstijging zet dinsdag door, maar er is dan wel meer bewolking.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op de Dam in Amsterdam wordt gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de situatie van de Oeigoeren. Voor de moslim-minderheid in het westen van China is het bijna onmogelijk om hun godsdienst en cultuur uit te dragen.
  • Ook in Amsterdam, in het Olympisch Stadion, worden vanavond tienduizend lampionnen ontstoken. Iedere lampion brandt voor een dierbare met kanker.
  • In Thialf wordt duidelijk wie de laatste tickets grijpen voor de diverse mondiale schaatskampioenschappen in 2020. Om 13.10 uur begint de uitzending van de laatste dag van de KPN NK afstanden op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app met de 5.000 meter voor vrouwen.

Wat heb je gemist?

De politie heeft zaterdagavond laat tien jongeren opgepakt omdat ze op straat spullen in brand staken. Dat gebeurde in de wijk Leyenburg.

"Ze stookten vuur op straat en sleepten met brandbare materialen", zegt de politie op Twitter. Ook op andere plekken in Den Haag was het onrustig. Zeker een auto ging in vlammen op.

Op sociale media circuleren regelmatig oproepen om de straat op te gaan en herrie te schoppen, ook in de wijk Leyenburg. Den Haag heeft een lange geschiedenis van vuurwerk-gerelateerde onrusten in de decembermaand.

In schril contrast daarmee stond een rustig verlopen fakkeltocht in Scheveningen, gisteravond.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In 2010 kregen we in de winkel nog een gratis plastic tasje, reden er nauwelijks elektrische auto's rond en hadden we van 'klimaatspijbelaars' nog nooit gehoord. Inmiddels zijn we tien jaar verder. Een decennium met nieuwe klimaatconferenties, drukbezochte klimaatmarsen en blijvende klimaatscepsis.

Een overzicht in video van hoe het klimaat de afgelopen tien jaar in het nieuws was:

Zo kwam het klimaat de afgelopen tien jaar in het nieuws

Fijne dag!

STER reclame