Julian Assange bij zijn voorgeleiding, mei 2019 AFP

De gezondheid van Julian Assange is zo slecht, dat hij kan sterven in de gevangenis, waarschuwen 60 artsen. In een open brief aan de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, roepen ze op Assange te verplaatsen naar het ziekenhuis. De 48-jarige oprichter van Wikileaks zit nu vast in de zwaarbeveiligde Belmarsh-gevangenis in Londen.

"De heer Assange heeft dringend deskundige medische beoordeling nodig van zowel zijn fysieke als psychische gezondheidstoestand. Elke benodigde medische behandeling moet worden gegeven in een goed uitgerust en vakkundig bemand universitair academisch ziekenhuis", stellen de artsen, die uit alle delen van de wereld komen.

Foltering

De medici baseren hun beoordeling van Assanges gezondheid op ooggetuigenverklaringen van zijn verschijning in de rechtbank op 21 oktober in Londen, toen hij uitstel aanvroeg voor zijn uitlevering. Hij was vermagerd, emotioneel en zei dat hij de rechter niet begreep. Ook leek hij verward en klaagde hij over de omstandigheden waaronder hij werd vastgehouden.

De zorgen worden onderschreven door een rapport van de speciale rapporteur van de Verenigde Naties over foltering, Nils Melzer. Hij bezocht Assange in de gevangenis en concludeerde dat "de voortdurende blootstelling aan willekeur en misbruik Assange spoedig zijn leven kan kosten".

Eind februari beslist de Britse rechtbank of Assange mag worden uitgeleverd aan de VS. Artsen vrezen dat zijn conditie het niet toelaat om het hele proces te doorlopen, noch een hoger beroep dat mogelijk op de uitspraak wordt ingediend.

In onderstaande video legt NOS op 3 uit hoe het zover kwam dat Assange in de Ecuadoraanse ambassade moest verblijven, en wie er allemaal achter hem aanzitten:

Assange wordt door Amerika beschuldigd van het hacken en lekken van staatsgeheimen en kan veroordeeld worden wegens spionage. In 2010 bracht hij via de klokkenluiderswebsite Wikileaks militaire en diplomatieke informatie naar buiten over Amerikaanse operaties in Irak en Afghanistan.

Aanranding en verkrachting

Twee jaar later werd hij in Groot-Brittannië gearresteerd op verzoek van Zweden, wegens aanranding en verkrachting van twee Zweedse vrouwen. Toen hij op borgtocht vrijkwam, dook hij onder in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij vervolgens zeven jaar verbleef. Assange zei dat de zaak in Zweden louter bedoeld was om hem aan de VS te kunnen uitleveren, waar hij vervolgd zou worden voor de onthulling van Amerikaanse staatsgeheimen, Afgelopen week besloot Zweden het onderzoek naar die verkrachtingszaak stop te zetten.

Afgelopen voorjaar haalde de politie hem uit de ambassade. Sindsdien zit hij vast in het zwaarbewaakte Belmarsh, dat vanwege de omstandigheden waarin de gevangenen leven, door BBC vergeleken werd met Guantanamo Bay, het beruchte gevangeniscomplex op Cuba waar terreurverdachten werden vastgehouden. Assange zou hier onder slechte omstandigheden vastzitten, geïsoleerd van de buitenwereld en verstoken van documentatie.

STER reclame