Julian Assange opgepakt en al veroordeeld, VS wil uitlevering

time icon Aangepast

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is in Londen door de Britse politie aangehouden. Dat gebeurde in de ambassade van Ecuador, waar hij jarenlang verbleef om zijn aanhouding te voorkomen.

Assange is na zijn arrestatie voorgeleid bij een rechtbank en direct schuldig bevonden aan het schenden van borgtochtvoorwaarden toen hij in 2012 de Ecuadoraanse ambassade invluchtte.

In de loop van de middag bevestigde de politie dat Assange ook op verzoek van de Verenigde Staten is aangehouden. De Amerikanen beschuldigen hem ervan dat hij geprobeerd heeft het computernetwerk van het Pentagon te hacken. Daarvoor kan hij een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar krijgen.

Daarbij zou hij hebben samengewerkt met Chelsea Manning, een voormalige IT-specialist van het Amerikaanse leger die een half miljoen geheime documenten lekte naar WikiLeaks. Manning werd daarvoor tot een hoge celstraf veroordeeld, maar kreeg gratie van president Obama.

De voorman van Wikileaks zou klokkenluider Chelsea Manning hebben geholpen om onder andermans naam in te loggen in het Pentagon. Met een beroep op de persvrijheid publiceerde Wikileaks daarna een half miljoen geheime documenten die Manning lekte. De VS willen Assange nu veroordelen voor die hulp.

Ze zit nu sinds een maand weer vast, omdat ze weigerde te getuigen in een federaal onderzoek tegen Assange.

VS gedraaid

Ten aanzien van de vervolging van Julian Assange lijken de Verenigde Staten een draai te hebben gemaakt, zegt NOS-correspondent Arjen van der Horst. In 2017 noemde de CIA WikiLeaks nog een vijandige inlichtingenorganisatie. Assange zou op grond daarvan voor spionage aangeklaagd kunnen worden.

Maar in de aanklacht die vandaag is vrijgegeven, lijkt de Amerikaanse justitie het over een andere boeg te gooien. Het beschuldigt Assange en zijn media-organisatie WikiLeaks van medeplichtigheid aan het hacken van overheidscomputers.

Volgens The New York Times is dat geen aanklacht wegens spionage en de krant noemt dat een belangrijk detail, dat de voorvechters van persvrijheid zal opluchten. Van der Horst plaatst daar kanttekeningen bij.

"Het is een hellend vlak. De Amerikaanse overheid zal na het lekken van geheime documenten roepen dat er bij elke vorm van samenwerking tussen de klokkenluider en het medium sprake is van medeplichtigheid. En daarmee kan de persvrijheid wel eens flink onder druk komen te staan."

Bekijk hieronder beelden van de arrestatie van Assange:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Julian Assange aangehouden in ambassade van Ecuador

De 47-jarige Australiër woonde jarenlang in de ambassade om uitzetting naar Zweden te voorkomen. Daar werd hij sinds 2010 gezocht in verband met een verkrachtingszaak. Assange werd in Groot-Brittannië gearresteerd, maar op borgtocht vrijgelaten.

In 2012 vluchtte hij de ambassade van Ecuador in en vroeg politiek asiel aan. Hij zei dat de zaak in Zweden een voorwendsel was en dat hij aan de VS zou worden uitgeleverd, om vervolgd te worden voor de onthulling van Amerikaanse staatsgeheimen op de klokkenluiderswebsite WikiLeaks.

Zweden liet de zaak in 2017 vallen, maar Assange bleef in de ambassade, omdat de Britten hem willen vervolgen voor schending van zijn borgtochtvoorwaarden. Daarna zou hij alsnog aan de VS kunnen worden uitgeleverd.

Zo zag het leven van Assange er de afgelopen jaren uit:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Julian Assange liet ons zien wat we niet mochten zien

Assange heeft zeven jaar in de ambassade van Ecuador gewoond. Vorige week zei president Moreno van Ecuador dat Assange de voorwaarden voor zijn asiel in de Londense ambassade had geschonden. Hij suggereerde dat Assange privéfoto's van Moreno op sociale media had verspreid.

Vandaag zei hij dat het "onhoffelijke en agressieve gedrag van de heer Assange, de vijandige en dreigende verklaringen tegen Ecuador van zijn organisatie en met name de schending van internationale verdragen" tot de situatie hebben geleid dat zijn asiel onhoudbaar is geworden.

Vanwege dit besluit heeft de ambassadeur van Ecuador de Britse politie toegestaan de ambassade binnen te gaan en Assange aan te houden.

WikiLeaks
@wikileaks
This man is a son, a father, a brother. He has won dozens of journalism awards. He's been nominated for the Nobel Peace Prize every year since 2010. Powerful actors, including CIA, are engaged in a sophisticated effort to dehumanise, delegitimize and imprison him. #ProtectJulian
2 maanden geleden

WikiLeaks zegt in een reactie op Twitter dat "machtige partijen, waaronder de CIA" een uitgekiende poging doen om Assange achter de tralies te krijgen.

STER Reclame