ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 21/11: politie eist snelle aanpak werkdruk en paus in Thailand

Goedemorgen! De politie eist een snelle aanpak van de werkdruk en voor het eerst sinds 1984 bezoekt de paus Thailand.

De dag begint lokaal grijs en mistig. In het zuiden kan de zon soms doorbreken. Het wordt 3 tot 7 graden afhankelijk van de hoeveelheid zon. De wind is matig uit het oosten. De komende dagen blijft het bewolkt. De kans op neerslag is klein. Het wordt rond 8 graden en in de nachten verdwijnt de vorst.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De politiebonden eisen snel maatregelen om uitputting van de politieorganisatie te voorkomen. Om 10.30 uur geven ze een persconferentie waarin ze van de politiek, politietop, burgemeesters en het Openbaar Ministerie noodmaatregelen eisen. Die moeten voor 1 januari ingaan.
  • De gemeenteraad van Utrecht praat over de verbreding van de A27 bij natuurgebied Amelisweerd. Het kabinet zei vorige week dat die verbreding kan doorgaan, nu de totale stikstofuitstoot wordt verminderd door onder meer een verlaging van de maximumsnelheid. Een aantal partijen in de raad zet vraagtekens bij die redenering.
  • In het Erasmus MC in Rotterdam worden de eerste plannen gepresenteerd voor het inzetten van drones voor medische toepassingen. Bij wijze van experiment wordt bekeken hoe drones ingezet kunnen worden voor het vervoer van bloed, medicijnen en diagnostische monsters naar patiënten en zorglocaties.
  • Paus Franciscus is op bezoek in Thailand, waar hij op bezoek gaat bij koning Vajiralongkorn. De laatste keer dat een paus Thailand bezocht was in 1984.

Wat heb je gemist?

De aanpak van kindermisbruik is te versnipperd, waardoor kinderen die te maken hebben met seksueel geweld niet goed geholpen worden. Dat moet beter, zegt Herman Bolhaar, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Volgens Bolhaar zijn er wel veel initiatieven om seksueel geweld tegen kinderen aan te pakken, maar ontbreekt de samenhang en coördinatie. Ook worden misbruikte kinderen vaak niet goed geholpen en moeten ze lang wachten op jeugdhulp.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Afgelopen zomer plaatste de 25-jarige Nadï van de Watering uit Nijmegen een emotionele oproep op Twitter over haar eenzame bestaan. Duizenden mensen reageerden, maar een half jaar na dato heeft Nadï nog steeds geen sociaal leven. Vanwege gezondheidsproblemen kan ze niet werken of studeren en komt ze nauwelijks de deur uit, behalve voor fysiotherapie.

Met één persoon heeft ze naar eigen zeggen "een fijn contact", maar nog steeds wil ze graag meer leeftijdsgenoten leren kennen om dingen mee te doen. "Ik zoek gewoon iemand van mijn leeftijd om leuke dingen mee te doen. Het maakt niet uit wat precies, maar iets wat je allebei leuk vindt. Dat je gewoon samen je interesses kan delen."

Omroep Gelderland ging bij Nadï langs:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl