ANP
NOS Nieuws Binnenland

Wekdienst 12/11: Rutte praat met de bouw en bijeenkomst over chaos in Bolivia

Goedemorgen! In het Catshuis praat premier Rutte met bouwers over de stikstofcrisis en in Washington komt de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) bijeen om te praten over de politieke chaos in Bolivia.

Vandaag breekt soms de zon door. Verder zijn er wolkenvelden en buien die gepaard kunnen gaan met hagel en onweer. De wind waait uit zuidwestelijke richtingen en is matig tot vrij krachtig. Het wordt rond de 7 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Premier Rutte, minister Van Veldhoven en minister Van Nieuwenhuizen ontvangen vertegenwoordigers van de bouwsector in het Catshuis. Ze praten over oplossingen voor de stikstofcrisis. Veel bouwprojecten liggen momenteel stil door de strengere stikstofnormen.
  • In Washington D.C. komt de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) bijeen om te praten over de politieke chaos in Bolivia. De landen uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika willen een vreedzame oplossing voor het machtsvacuüm in het land, het liefst door middel van verkiezingen.
  • De rechter buigt zich vandaag over het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. Verschillende stichtingen zijn in hoger beroep gegaan tegen een eerdere uitspraak. Eerder bepaalde de rechter dat het aantal herten door afschot tot 490 mag worden teruggebracht.

Wat heb je gemist?

Vandaag weet je welke zorgverzekeraar volgend jaar welke premie rekent en kun je - als je wil - gaan overstappen. De meeste premies zijn al bekend: de meesten stijgen met een paar euro per maand. Menzis was maandag de eerste grote verzekeraar die zijn premie bekendmaakte. De basisverzekering wordt 1 euro per maand duurder (123 euro).

Verzekeraar CZ verlaagt de premie van de basisverzekering met 3,85 euro naar 120,95 euro. De premie van de naturaverzekering van VGZ bedraagt volgend jaar 119,95 per maand. Dat is 1 euro minder dan dit jaar. Hetzelfde geldt voor de naturaverzekering van Univé. Beide verzekeraars vallen onder hetzelfde concern.

Belangrijk dit jaar is dat de collectiviteitskorting daalt van 10 procent tot 5 procent. De maatregel was in 2018 al bekendgemaakt door minister Bruins. Die halvering betekent dat de zorgkosten voor veel mensen in de praktijk hoger uitvallen dan vorig jaar.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Dit weekend kreeg de kleinzoon van een Franse militair die in juli 1918 sneuvelde, een stapel liefdesbrieven die zijn grootvader schreef aan zijn vrouw Aurelle en dochter tijdens de oorlog. In de zestig brieven lees je zo'n beetje hun hele levensgeschiedenis.

Sommigen brieven raakten beschadigd:

Liefdesbrieven Eerste Wereldoorlog na 100 jaar teruggevonden

De brieven kwamen tijdens een verbouwing tevoorschijn en zaten verstopt tussen de muur en de dakpannen. Gisteren werd in Frankrijk het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht.

Fijne dinsdag!

STER reclame