Morales trad af na hevige protesten in Bolivia, die vermoedelijk voorlopig nog doorgaan
NOS NieuwsAangepast

Machtsvacuüm in Bolivia na vertrek president Morales

Bolivia verkeert in een machtsvacuüm na het aftreden van president Evo Morales. Die legde gisteravond zijn functie neer na wekenlange felle protesten. Waar hij zich nu bevindt, is onduidelijk. Zijn mogelijke plaatsvervangers hebben ook hun functie neergelegd.

Ook na het vertrek van Morales zijn er nog steeds confrontaties op verschillende plekken in Bolivia. "Aanhangers van Morales zouden huizen van oppositieleiders hebben aangevallen. Ook zijn er berichten van plunderingen", zegt Latijns-Amerika-correspondent Marc Bessems in het NOS Radio 1 Journaal. "En aanhangers van de oppositie zouden huizen van ministers in brand hebben gestoken."

Verkiezingsfraude

Bolivianen gingen na de verkiezingen van 20 oktober de straat op omdat ze vermoedden dat er fraude was gepleegd. De oppositie riep Morales op om af te treden. Afgelopen weekend koos ook de politie de zijde van de demonstranten. "Daarbij kwam de Organisatie van Amerikaanse Staten met een eigen onderzoek naar de verkiezingen. Ook zij zeggen dat er inderdaad is gefraudeerd", aldus Bessems.

In eerste instantie stelde Morales voor nieuwe verkiezingen te houden. "Dat vond de oppositie niet genoeg en ook het leger was het daar niet mee eens. Generaals hebben hem op televisie gevraagd op te stappen", zegt Bessems. Volgens Morales is er sprake van een staatsgreep.

Naar eigen zeggen treedt Morales af om een einde te maken aan het geweld in het land:

'We hebben een dictator verjaagd'

"Morales en zijn aanhangers spreken van een coup. Het leger greep in en dat roept slechte herinneringen op, want militairen bemoeiden zich in het verleden regelmatig met de politiek in Bolivia", zegt Bessems. "De oppositie vindt dat Morales überhaupt niet had mogen meedoen aan de verkiezingen van vorige maand. Het zou zijn vierde termijn worden en volgens de grondwet kan dat helemaal niet, zegt de oppositie."

Bij de cocaboeren

Waar Morales nu is, is onduidelijk. "De afgelopen uren gaan er veel geruchten rond, bijvoorbeeld dat hij het land zou hebben verlaten. Mexico heeft hem asiel aangeboden", vertelt Bessems. "Er zijn ook berichten dat de politie hem wil arresteren, maar de politie ontkent dat. Morales zegt zelf dat hij in het gebied is bij de cocaboeren. Die regio is zijn bolwerk, want van de boeren kreeg hij veel steun."

Ook is onduidelijk wie nu de macht heeft in Bolivia. "Dat weet niemand op dit moment", zegt Bessems. "Bolivia heeft nu geen president." Niet alleen Morales is afgetreden, maar ook de vicepresident en de voorzitter van de senaat. Volgens de grondwet zijn dat de eerste gegadigden die de president kunnen opvolgen.

Het gezicht van de oppositie, Fernando Camacho, zou zijn achterban hebben opgeroepen om nog zeker twee dagen door te gaan met de betogingen. "Dat wil hij in ieder geval tot er een overgangsregering is." Bessems kan zich moeilijk voorstellen dat er snel een einde komt aan de onrust. "Integendeel, ik denk dat het voorlopig alleen maar spannend zal blijven in Bolivia."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl