Onlusten in Bolivia houden aan, agenten sluiten zich aan bij betogers
In verschillende Boliviaanse steden hebben politieagenten zich aangesloten bij betogers die al ruim twee weken demonstreren tegen president Morales.
In de steden Santa Cruz en Cochabamba liepen agenten mee met betogers en toonden ze zich op de balkons van hun bureaus met vlaggen. In de regeringsstad La Paz reden agenten met bivakmutsen op hun hoofd en Boliviaanse vlaggen in de hand door de stad, terwijl ze werden toegejuicht door inwoners.
De bewakers van het presidentiële paleis in La Paz verlieten zaterdagmiddag hun post. Morales was op dat moment niet thuis. Uit voorzorg werden beleidsmakers geëvacueerd. Betogers bleven een tijdje voor de dichte deuren van het gebouw hangen.
Tegenover lokale media riepen agenten Morales op af te treden, omdat ze vrezen dat hij het land in een soortgelijke crisis stort als bijvoorbeeld Venezuela.
In meerdere steden sloten agenten zich aan bij de betogers:
Morales beschuldigt op Twitter "gewelddadige groepen" van het organiseren van een staatsgreep en zegt dat de democratie in zijn land wordt bedreigd. Hij roept zijn aanhangers op de "constitutionele orde" vreedzaam te verdedigen.
Eind vorige maand won Morales de verkiezingen. Hij stond na de eerste ronde al op een voorsprong van 10 procentpunt op zijn belangrijkste rivaal Mesa, waarmee de verkiezingen meteen waren beslist.
Maar zijn tegenstanders verdenken hem van fraude. Het tellen van de stemmen werd een dag stilgelegd. Bij de hervatting had Morales plots een nog grotere voorsprong. De internationale gemeenschap uitte zijn zorgen over de gang van zaken bij de verkiezingen en de onlusten in het land, waarbij zeker drie doden vielen, hielden de afgelopen weken aan.
Tweedeling tussen hoog- en laagland
Morales is de langstzittende president in Latijns-Amerika. Hij kwam in 2006 aan de macht. Volgens correspondent Marc Bessems is het verzet tegen Morales hardnekkig, ook vanwege de sterke tweedeling tussen het hoog- en laagland. "En het verzet tegen Morales komt al jaren uit het laagland, voornamelijk uit Santa Cruz."
Uit die grootste stad van het land komt ook Luis Fernando Camacho, een van de gezichten van de protesten tegen Morales. "Meneer Morales, wij zijn niet gekomen om een president omver te werpen. Wij bevrijden Bolivia van een dictatuur", twitterde hij als reactie op de tweet van Morales, waarin de president de demonstranten ervan beschuldigde een coup te plegen.
Camacho is van plan maandag een mars te houden op het paleis van de president, om Morales een symbolische ontslagbrief te overhandigen.