ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 8/11: uitspraak drugsbezit Grives en EK-kwalificatieduel Oranjevrouwen

Er zijn vandaag perioden met zon en op de meeste plaatsen blijft het droog. Vanmiddag wordt het een graad of 9 met een matige zuidelijke wind. Het weekend verloopt op veel plaatsen droog, aan de kust is kans op een bui. Overdag is het rond 9 graden, in de nachten kan het licht vriezen en is er lokaal kans op mist.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag doet de rechtbank in Antwerpen uitspraak in de zaak tegen Imanuelle Grives. De actrice werd afgelopen zomer op het Belgische festival Tomorrowland aangehouden omdat ze onder meer xtc-pillen en cocaïne bij zich had. Volgens Grives had ze de drugs op zak ter voorbereiding op een filmrol.
  • Eind van de middag speelt het Nederlands vrouwenelftal tegen Turkije in een kwalificatieronde voor het EK in 2021. De Nederlandse vrouwen staan bovenaan groep A, de eerste vier wedstrijden wist Oranje tot nu toe allemaal te winnen.
  • De Amsterdamse Blauwe Moskee laat vandaag voor het eerst een versterkte gebedsoproep horen. Vorige maand was daar op straat en in sociale media veel over te doen.

Wat heb je gemist?

Het kabinet gaat ingrijpen bij de jeugdzorg. In 2015 werden gemeenten daarvoor verantwoordelijk. Die centralisatie moet nu worden teruggedraaid. Volgens ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Sander Dekker voor Rechtsbescherming zijn de beloften van de Jeugdwet onvoldoende ingelost, schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer.

"Kinderen met complexe problemen ontvangen nog niet altijd op tijd de hulp die ze nodig hebben", staat in de Kamerbrief. Ook verschillende inspecties sloegen alarm over het jeugdstelsel.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Bij een aardbeving in Iran zijn zeker vier mensen omgekomen. Meer dan zeventig raakten gewond bij de beving met een kracht van 5,9. Het epicentrum lag in het noordoosten van het land.
  • De crowdfundingsactie 'XS4ALL moet blijven' heeft het volledige streefbedrag binnen. Ruim drieduizend mensen hebben met elkaar 2,5 miljoen euro bij elkaar gebracht voor het oprichten van een nieuwe internetprovider. Het is een protest tegen de plannen van moederbedrijf KPN om het merk XS4ALL op te heffen.
  • In Hongkong is een dode gevallen bij de protesten die daar al maanden duren. De 22-jarige student viel van een parkeergarage nadat de politie traangas had afgevuurd bij anti-regeringsprotesten.

En dan nog even dit:

Een scheikundeleraar begon 43 jaar geleden aan een bijzonder experiment: hij besloot te kijken hoe lang een cakeje bewaard kon blijven. De Twinkie is nu niet meer goud maar grijs en erg broos. Toch is de vorm nog altijd hetzelfde.

Cakeje 43 jaar bewaard: 'Wat zit er in dat het nog steeds dezelfde vorm heeft?'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl