ANP
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Amsterdamse moskee wil gebedsoproep 'om gesprek op gang te brengen'

De Blauwe Moskee in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West wil als eerste moskee in de stad de oproep tot gebed versterken met luidsprekers. Het gaat om de gebedsoproep op de vrijdagen.

In een bericht op Facebook schrijft het bestuur dit te willen doen om een gesprek op gang te brengen. "We denken dat we hiermee een bijdrage kunnen leveren aan het normaliseren van de islam in de mooie prachtige wereldstad Amsterdam."

Negativiteit wegnemen

Hoofdimam Yassin Elforkani van de moskee benadrukt tegenover AT5 dat de versterkte gebedsoproep niet bedoeld is om te choqueren of provoceren. "Dit moet gewoon kunnen in het straatbeeld van Amsterdam", zegt hij.

Volgens Elforkani heeft vooral de tekst Allahoe akbar (God is de grootste), die wordt uitgesproken bij de gebedsoproep, onterecht een negatieve associatie gekregen. "Zelfs bij moslims. Op het moment dat je het hoort, moet je denken aan een aanslag ofzo. Wij willen dat normaliseren en laten zien aan mensen dat Allahoe akbbar iets heel moois is. Ik denk dat we daarmee heel veel negativiteit weg kunnen nemen en daarmee ook de islam kunnen normaliseren."

'Mooier dan kerkklokken'

Hoewel de gebedsoproep in andere plaatsen dus al langer klinkt, bracht het voorstel van de Blauwe Moskee een stroom aan reacties op gang. Alleen onder het bericht op Facebook verschenen binnen enkele uren al meer dan tweehonderd reacties. De één noemt het een mooi initiatief, de ander heeft kritiek.

"Alle respect voor ieder geloof, maar dan ook graag het respect terug om mij er niet mee te confronteren", schrijft iemand. "Roep per app op tot gebed, maar als buurtbewoner hoef ik niet mee te genieten." Een ander schrijft juist genoten te hebben van de melodieën die bijvoorbeeld in Marokko en Caïro klinken. "Toch echt mooier dan kerkklokken."

Kamervragen

De PVV kondigde direct op Twitter Kamervragen aan. De partij wil onder meer van verantwoordelijk minister Koolmees weten of hij moskeeën wil sluiten en wat hij gaat doen "tegen het wekelijkse imperialistische geblèr".

Het bestuur van de moskee zegt graag met buurtbewoners in gesprek te willen over het voorstel. Zij zijn uitgenodigd om op zondag 20 oktober in de moskee te komen praten over de oproep tot gebed, schrijft NH Nieuws.

Advertentie via Ster.nl