In samenwerking met
Oost
NOS Nieuws

Enschede test geluid van gebedsoproep

In Enschede is getest hoe hard het geluid van de gebedsoproep kan worden als daar een nieuwe moskee wordt gebouwd. Ongeveer 900 bewoners gingen vandaag in op de uitnodiging van de gemeente om aan het onderzoek mee te doen, meldt RTV Oost.

De gebedsoproep was in vijf verschillende geluidssterktes te horen. Op tien plekken in de omgeving van de toekomstige locatie van de moskee waren meetpunten. Op reactieformulieren konden bewoners hun ervaringen met de geluidsproef aangeven. Sommigen vrezen dat het geluid nu veel zachter is dan als de moskee er staat.

Dagelijkse oproep

Twee moskeebesturen in Enschede hebben vergevorderde plannen voor de bouw van een gezamenlijke grote moskee. Ze willen dagelijks de oproep tot gebed laten klinken, maar in de buurt is weerstand van bewoners.

De gemeente Enschede geeft alleen toestemming voor de bouw van de moskee wanneer goede afspraken worden gemaakt met buurtbewoners. De uitkomsten van de proef worden begin volgende maand gepresenteerd.

Recht op gebedsoproep

Het recht om op te roepen tot gebed is vastgelegd in de grondwet, in artikel 6 over de vrijheid van godsdienst. Wel kunnen gemeenten regels stellen voor het geluidsniveau, het tijdstip en de duur van de gebedsoproep. De meeste moskeeën in Nederland doen geen openbare gebedsoproep.

Hoe hard klinkt de oproep tot gebed?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl