NOS Nieuws

Wekdienst 16/10: Veel files door trekkers en rapport Stint

Goedemorgen! Vandaag is de tweede landelijke actiedag van boeren. Dit keer in De Bilt bij het RIVM, en in Den Haag, naast het Malieveld. Ook is de laatste zittingsdag in het proces tegen Geert Wilders en komt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid met een rapport over de Stint.

De bewolking neemt in de ochtend toe en er valt op veel plaatsen enige tijd regen. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind wordt het 15 graden. Ook de komende dagen blijven nat. De maxima liggen rond 15 graden. De wind komt uit een zuid- of zuidwestelijke richting.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Files. Dit is namelijk de tweede landelijke actiedag van boeren. Dit keer in De Bilt nabij het RIVM, en in Den Haag, naast het Malieveld. Volg de ontwikkelingen in ons liveblog. Lees in het onderstaande artikel meer over het boerenprotest:
  • Vandaag is ook de laatste zittingsdag in het proces tegen Geert Wilders over zijn minder Marokkanen-uitspraak - hij heeft dan het laatste woord voordat de rechters zich gaan beraden. Vanaf 9.30 uur, live te volgen via NOS.nl en de app.
  • Verder komt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid met een rapport over de Stint.

Wat heb je gemist?

Negen jaar lang was een gezin in Drenthe afgesloten van de buitenwereld. Volgens de burgemeester van de gemeente De Wolden leefden de mensen een "teruggetrokken bestaan" in "afgezonderde provisorische ruimtes". Gisteren meldden media dat ze werden ontdekt op een boerderij in Ruinerwold, vlak bij Meppel. Een lokale caféhouder belde de politie toen de oudste zoon van 25 jaar verward in zijn café verscheen.

Het gezin met een vader en vijf kinderen tussen de 18 en 25 jaar, is inmiddels opgevangen. De politie doet onderzoek. De moeder van het gezin is zeker negen jaar geleden al overleden. Een zevende persoon, een man van 58, is opgepakt. Hij is de huurder van de boerderij. Volgens verschillende media gaat het om de Oostenrijkse klusjesman Josef B.

Lees in het onderstaande artikel meer over het ontdekte gezin:

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het Britse nieuwsplatform Sky News lanceert een 'brexit-vrij' nieuwskanaal. Het pop-up-kanaal is vanaf vanmiddag te zien op een van de tv-kanalen van Sky en ook te volgen via YouTube. Op het hoofdkanaal blijft de brexit een belangrijk onderwerp.

De brexitvrije zender gaat op werkdagen van 17.00 uur tot 22.00 uur Britse tijd allerhande nieuws uitzenden, maar vermijdt berichtgeving over de brexit. Sky is op het idee gekomen door een onderzoek waaruit zou blijken dat 70 procent van de nieuwsmijders geen nieuws meer volgt vanwege de brexit-verslaggeving.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl