NOS Nieuws

'Gewoon demonstreren morgen en je verstand gebruiken'

"Gaan we ook geweld gebruiken", vraagt iemand in een chatgroep over het landelijke boerenprotest morgen. "Doe normaal, natuurlijk niet", reageert de beheerder. "Hou het netjes en haal nou geen rottigheid uit, daar bereik je niks mee", zegt een andere deelnemer.

Duizenden mensen zijn aangesloten bij de Telegram- en WhatsApp-chatgroepen van de Farmers Defence Force (FDF). Dat is de actiegroep die de grote demonstratie morgen in Den Haag en De Bilt heeft georganiseerd. De besloten FDF-Facebookgroep heeft ruim 41.000 leden. In deze groep is te zien dat de eerste trekkers uit Friesland al zijn vertrokken richting Den Haag.

'Te lang gepraat'

"We hebben een jong publiek", zegt FDF-woordvoerder Jeroen van Maanen. "En door het gebruik van sociale media gaat alles heel snel. Wij pakken de handschoen op in plaats van eindeloos aan de vergadertafel te zitten. Want er is al lang genoeg gepraat."

Boerenbelangenorganisatie LTO is volgens de woordvoerder medeverantwoordelijk voor de huidige impasse. LTO heeft te lang geprobeerd om al pratende de problemen voor de boeren op te lossen, stelt de FDF.

Grote acties trekken de aandacht, dat is de FDF-strategie. Die werd heel duidelijk zichtbaar bij de landelijke protestdag op 1 oktober, die samen werd opgezet met protestgroep Agractie. Toen reden ruim 2000 trekkers naar Den Haag, wat voor ruim duizend kilometer file zorgde.

Hier zie je een compilatie van het boerenprotest van 1 oktober:

Trekkers op het strand, over hekken en in de file: dit was het boerenprotest

Sociale media zijn voor de boeren een ideaal middel om zich te organiseren. Maar ook ideaal om bijvoorbeeld polls over de protestacties zoveel mogelijk in het voordeel van de boeren te laten eindigen.

"De boeren zijn te ver gegaan", is de stemming bij Stand.nl van NPO Radio 1 vandaag. Binnen 12 minuten na het delen van de link in de chatgroepen was het percentage 'nee' gestegen van 59 procent tot 79 procent. "Gestemd", reageren deelnemers van de chatgroep met een duim-emoji. "Onderaan het AD-artikel staat ook een poll."

De chatgroepen zijn ook ideaal om protestacties te coördineren. Van wie er nog een plekje zoekt om vannacht mee te rijden naar Den Haag tot het delen van instructies over wat wel of niet mag. "Iedere vorm van rellen is niet toegestaan en stadseigendommen mogen niet worden ontvreemd", staat in de aanvullende informatie voor deelnemers.

Incidenten 'niet meer dan logisch'

In Groningen waren deze twee regels gisteren door een aantal demonstranten geschonden. De deur van het provinciehuis werd ingebeukt met een trekker. Drie mannen werden opgepakt in verband met incidenten tijdens het protest. Hoewel FDF niet de organisator was van de acties gisteren, zijn de incidenten in Groningen daar onderwerp van gesprek.

"Ik vind het niet meer dan logisch", reageert Sita van Keimpema van FDF op de ongeregeldheden in Groningen. "Die boeren in Groningen zijn structureel genegeerd in al hun klachten. En je moet deze incidenten niet als iets structureels zien. We willen morgen juist een publieksvriendelijke actie houden."

Bekijk hier het hele interview met Van Keimpema:

'Ze laten Groningse boeren letterlijk en figuurlijk in de grond zakken'

In de chatgroepen wordt er zowel begripvol als afkeurend gesproken over de uit de hand gelopen situatie in Groningen. Deelnemers vinden het jammer dat er vooral aandacht is voor deze incidenten, terwijl de protesten in andere provincies zonder ongeregeldheden zijn verlopen.

Inmiddels vier provincies hebben de omstreden stikstofregels voorlopig geschrapt. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen dat alle provincies dezelfde stikstofmaatregelen gaan hanteren. Donderdag gaat minister Schouten daarover in overleg met de provincies.

Vanwege de beeldvorming is het voor de boeren daarom belangrijk dat de aanstaande protestactie vlekkeloos verlopen. "We moeten ons gedragen zoals op 1 oktober, toen liep alles perfect", zegt een deelnemer van de FDF-chatgroepen. "Morgen gewoon demonstreren waar je voor staat en je verstand gebruiken", reageert een ander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl