Afzettingen bij het Malieveld en Koekamp voor het boerenprotest
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Boerenprotest niet op Binnenhof, Defensie helpt met afzetten centrum Den Haag

Defensie gaat de politie en de gemeente Den Haag helpen met het afzetten van het centrum, waaronder het Binnenhof. Boeren wilden morgen op het Binnenhof demonstreren tegen de stikstofmaatregelen, maar daar zijn betogingen nooit toegestaan.

De organisatoren zijn inmiddels akkoord gegaan met een andere locatie. De demonstratie zal plaatsvinden op de Koekamp, naast het Malieveld bij Den Haag Centraal.

Op belangrijke punten in de stad zal Defensie zware verplaatsbare voertuigen neerzetten om de veiligheid te waarborgen. Defensie schiet te hulp, omdat particuliere partijen de gemeente niet op tijd konden voorzien van vrachtwagens, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Het centrum van Den Haag is dus niet toegankelijk voor grote voertuigen. De afgelopen dagen protesteerden de boeren door met tractoren naar provinciehuizen te rijden, en ook op 1 oktober reden ze met trekkers het centrum van Den Haag in.

Het ontbijt dat de boeren donderdag willen uitdelen, vindt plaats op de Lange Vijverberg, zonder grote voertuigen.

Mijd snelwegen rond Utrecht

Ook raadt Rijkswaterstaat automobilisten aan morgenochtend de snelwegen rond Utrecht te mijden in verband met het boerenprotest, dat van start gaat bij het RIVM in De Bilt. Rijkswaterstaat wijst erop dat ook de werkzaamheden aan de Galecopperbrug in de A12 extra reistijd kunnen opleveren.

De verwachting is dat er rond Utrecht veel overlast zal zijn door trekkers die naar De Bilt rijden om te demonstreren tegen de meetmethodes van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De boeren hebben kritiek op de meetmethodes waarmee stikstof in Nederland wordt vastgesteld. Oorspronkelijk was het plan om tekst en uitleg te vragen bij het RIVM-hoofdkantoor in Bilthoven, maar in verband met de veiligheid is in overleg met de gemeente besloten dat protest te verplaatsen naar een sportpark in De Bilt.

Thuiswerken

De medewerkers van het RIVM worden morgen verplicht om thuis te werken vanwege het boerenprotest, schrijft RTV Utrecht. Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Alleen medewerkers die "essentieel zijn voor de continuïteit van de kritische processen" krijgen toegang tot het gebouw.

Zodra het protest voorbij is, aan het einde van de ochtend, kunnen weggebruikers flinke vertraging ondervinden op de wegen van Utrecht richting Den Haag. De boeren rijden dan met hun trekkers van De Bilt naar Den Haag.

Advertentie via Ster.nl