Boeren protesteren op het Malieveld in Den Haag op 1 oktober
NOS Nieuws

Weer een week vol boerenprotest: een overzicht van de acties

Deze week demonstreren boeren weer op verschillende plekken in Nederland. Ze zijn het niet eens met nieuwe stikstofmaatregelen en het negatieve beeld dat er volgens hen over boeren wordt gecreëerd.

Hieronder een overzicht van de geplande boerenprotesten:

Maandag 14 oktober

De aftrap is in acht provincies. Landbouworganisatie LTO Noord heeft zijn 14.000 leden opgeroepen om vanaf 12.00 uur actie te voeren bij de provinciehuizen van Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht.

Hoeveel boeren met hun trekkers gehoor gaan geven aan de oproep is nog onduidelijk. Vanwege het tijdstip zal de maandagochtendspits waarschijnlijk niet veel hinder ondervinden van het protest. Rondom de provinciehuizen in Arnhem, Assen, Den Haag, Groningen, Haarlem, Lelystad, Utrecht en Zwolle, zal dat een ander verhaal zijn.

Vrijdag waren er ook al acties bij de provinciehuizen van Noord-Brabant en Friesland. In die laatste provincie zorgen honderden trekkers in de binnenstad van Leeuwarden voor een verkeersinfarct. De actie had succes: de provincie Friesland trok per direct een stikstofmaatregel in waar boeren woedend over waren.

Dinsdag 15 oktober

Boeren in de provincie Limburg trekken op dinsdag naar hun provinciehuis in Maastricht. Zeeuwse boeren gaan vooralsnog niet demonstreren, maar maandag met de provincie Zeeland in gesprek over stikstof. Demonstraties volgen alleen als er 'niet wordt geluisterd', zegt de organisatie.

Woensdag 16 oktober

De grote landelijke protestactie van boeren is woensdag. De dag begint om 9.00 uur met een demonstratie bij het RIVM in Bilthoven en verplaatst zich vanaf 12.00 uur naar het Binnenhof in Den Haag.

Organisator Farmers Defence Force noemt de steun van boeren en burgers voor een actiedag "enorm en hartverwarmend". Hoeveel mensen (en trekkers) er meedoen aan het protest is nog niet bekend. Het kunnen er veel zijn, want de organisatie heeft verschillende Telegram-chatgroepen en een besloten Facebook-pagina, waarvan duizenden mensen lid zijn.

Dat het protest start bij het RIVM is vanwege onvrede over de stikstofberekeningen van het instituut. Uit de RIVM-data blijkt dat de landbouw verantwoordelijk is voor 46 procent van de stikstofneerslag in Nederland.

Farmers Defence Force betwist die uitkomst. In een aankondiging voor de protestdag, wordt het RIVM, "de Rijksdienst die met schimmige methodes en uitkomsten, ons als grote vervuiler heeft aangewezen", genoemd. Minister Schouten van Landbouw zei eerder dat de rekenmethode van het RIVM om stikstofuitstoot te berekenen klopt, maar wel wat verfijnder kan.

  • NOS
    De aankondiging voor het 16 oktober protest van Farmers Defence Force
  • NOS
    De aankondiging voor het 16 oktober protest van Farmers Defence Force

Een eerdere landelijke actiedag vond plaats op 1 oktober. Toen kwamen duizenden boeren naar Den Haag om te demonstreren. Veel boeren kwamen met hun trekker, wat leidde tot ruim 1000 kilometer file op de snelwegen.

Eenmaal in Den Haag werden de boeren op het Malieveld toegesproken door politici, boeren en vertegenwoordigers van belangenverenigingen. Minister Schouten van Landbouw beloofde dat er geen halvering van een deel van de veestapel plaatsvindt, zolang zij verantwoordelijk minister is.

Bekijk in de slider hieronder verschillende video's van de vorige actiedag:

Komende woensdag wordt dus eerst het RIVM bezocht, daarna gaan de boeren vanaf 12.00 uur naar het Binnenhof in Den Haag. Ze willen daar de volgende boodschap overbrengen: "Eerst onafhankelijke metingen en pas daarna maatregelen. Geen eliminatie van boerenbedrijven, geen inbreuk op grondrechten". Hoe lang de actie duurt is niet bekend, maar actievoerders wordt aangeraden "slaapmateriaal" mee te nemen.

Donderdag 17 oktober

Op donderdag staan er twee acties in Den Haag op het programma. De dag begint rond 8.00 uur met een bedankje voor de Nederlandse burgers, aldus de organisatie. "We willen dit doen door hen een boer-burger ontbijt aan te bieden in Den Haag om het gemak, dat de demonstraties ongetwijfeld hebben opgeleverd, enigszins te verzachten." Helemaal zeker lijkt het ontbijt nog niet, want de organisatie is nog op zoek naar sponsoren voor de ingrediënten.

Rond 10.00 uur gaan boeren met de trekker langs overheidsinstanties in Den Haag om daar oud papier te bezorgen. "We roepen onze boeren op om hun overtollig papier mee te nemen naar Den Haag om dit neer te leggen bij instituties die ons zoveel nutteloze papieren rompslomp bezorgen." Om welke instanties het gaat en wat het effect zal zijn voor de doorstroming in Den Haag is nog niet bekend.

Overigens maakte het kabinet eerder deze maand al bekend honderden miljoenen uit te trekken om de stikstofcrisis aan te pakken. Het geld is onder meer bedoeld voor natuurherstel, voor het uitkopen van boeren die willen stoppen met hun bedrijf en om de bouw aan de gang te houden.

Maar volgens de organisatie van de protestacties laat minister Schouten met de plannen juist haar minachting blijken voor de Nederlandse boeren: "De grootste vervuilers worden gespaard, de boer en de leefbaarheid op het platteland worden geofferd."

In deze video legt NOS op 3 uit waarom Nederland in de ban is van stikstof:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl