Minister Schouten van Landbouw en Natuur
NOS Nieuws

Kabinet trekt honderden miljoenen uit voor aanpak stikstofcrisis

Het kabinet trekt honderden miljoenen uit om de stikstofcrisis aan te pakken. Volgens bronnen van de NOS gaat het om zeker 500 miljoen euro.

Het geld is onder meer bedoeld voor natuurherstel, voor het uitkopen van boeren die willen stoppen met hun bedrijf en om de bouw aan de gang te houden.

De ministers zitten sinds vanochtend bij elkaar om knopen door te hakken. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het vannacht eens geworden over een pakket aan maatregelen. Dat ligt nu op tafel bij de ministerraad.

Minister Schouten zei vanmorgen dat er vannacht "goede stappen zijn gezet", maar dat er nog details kunnen veranderen. "Alle bewindslieden moeten hun zegje nog kunnen doen."

Evenwichtig

De minister van Landbouw en Natuur vindt dat er een evenwichtig pakket ligt, waarin de lasten voor sectoren als de veehouderij en de bouw gelijk verdeeld zijn. "Dat is het uitgangspunt geweest" van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, zegt zij.

De politiek zoekt sinds het voorjaar naar oplossingen voor de stikstofcrisis. Toen bepaalde de Raad van State dat Nederland niet voldoet aan de Europese regels. Vorige week bracht de commissie-Remkes op verzoek van het kabinet advies uit. Oud-minister Remkes stelde onder meer voor om de maximumsnelheid op rijks- en provinciale wegen te verlagen.

Minister Schouten gaf vanmiddag een toelichting op de plannen van het kabinet:

Deze maatregelen neemt het kabinet tegen het stikstofprobleem

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl