NOS NieuwsAangepast

Boeren in De Bilt, sportpark 'lijkt wel festivalterrein'

Naar schatting honderden boeren zijn in grotere en kleinere groepen in De Bilt. Onder meer op de A28 richting Amersfoort reed een lange stoet met boeren uit de noordelijke provincies op weg naar de verschillende protestlocaties. Ook vanuit andere delen van het land zijn boeren met hun tractoren naar De Bilt gegaan, bijvoorbeeld vanuit Noord-Brabant en Zeeland.

Door de vele tractoren op de weg stond het verkeer 400 kilometer vast. Vooral op de A1, A2, A6 en A28 was het vanochtend zeer druk.

De politie in Den Haag heeft vijftien boeren tegengehouden die met hun trekkers naar het Binnenhof zouden willen rijden. Dat is verboden. "We zijn met deze boeren in gesprek", twittert de politie.

Een soort festivalterrein

De protestdag begint vandaag eerst op een sportpark aan de rand van De Bilt. Sinds 03.00 uur vannacht druppelen daar de eerste boeren binnen, zegt de gemeente.

Verslaggever Mattijs van de Wiel is in De Bilt. "Het lijkt eigenlijk meer op een soort festivalterrein. Je kan hier muntjes kopen, er zijn cateringkarren, een biertap is net aangesloten."

De boeren proberen er "een mooie ochtend" van te maken, zegt Micha Bouwer van de Farmers Defence Force. Hij wil dat het RIVM op een andere manier gaat meten; Bouwer ziet de gevolgen van stikstof voor de natuur niet. "De hei waar ik langs rij is nog mooi paars en het bos is nog steeds groen en ik rij er elke dag doorheen."

Diverse rapporten stellen dat het slecht gesteld is met de natuur in Nederland. Eind vorige maand concludeerde de commissie-Remkes dat ingrijpende maatregelen nodig zijn om de uitstoot van stikstof te beperken. Naast de veehouderij gaat het onder meer om het verkeer.

RIVM wordt gewantrouwd

In eerste instantie waren de boeren van plan te betogen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat ze de stikstofberekeningen van het instituut niet zeggen te vertrouwen. In overleg met de gemeente is het protest verplaatst naar een locatie in de buurt. Het RIVM moet namelijk goed bereikbaar blijven, onder meer omdat daar vaccins liggen opgeslagen. Veel medewerkers van het instituut werken vandaag thuis.

Op het programma staan onder meer toespraken van de Farmers Defence Force, de actiegroep die deze protestdag heeft georganiseerd.

Rond 11.30 uur wil de groep zich met trekkers verplaatsen van De Bilt naar Den Haag, voor onder meer toespraken van vertegenwoordigers uit de landbouwsector. Die demonstratie wordt vanaf 14.30 uur gehouden op de Koekamp, naast het Malieveld.

Defensie zet op belangrijke punten in de stad zware verplaatsbare voertuigen neer, om de veiligheid te waarborgen. Een woordvoerder van de gemeente zei eerder dat het leger te hulp schiet met zwaar materieel, omdat bedrijven niet op tijd hulp konden bieden.

Verkeersinfarct

Van de trekkers die richting De Bilt rijden wordt veel overlast verwacht. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten de snelwegen rond Utrecht vanochtend te vermijden. Bovendien werkt de rijksdienst aan de Galecopperbrug (A12), waardoor sowieso al veel oponthoud is in de regio Utrecht.

In de loop van de ochtend wordt grote drukte verwacht op de wegen van Utrecht naar Den Haag, als de boeren zich verplaatsen van De Bilt naar Den Haag.

Hier zie je een compilatie van het boerenprotest van 1 oktober:

Trekkers op het strand, over hekken en in de file: dit was het boerenprotest

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl