Reuters

Goedemorgen! Vandaag zijn er parlementsverkiezingen in Polen. Verder komen koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan in India, en speelt Oranje de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland.

Wolkenvelden trekken over het land en er zijn soms opklaringen. Vooral in de ochtend kan er een bui vallen. Het wordt 19 tot 23 graden bij een matige zuidelijke wind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Er zijn parlementsverkiezingen in Polen. De Poolse ultra-conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) gaat die vrijwel zeker winnen, ondanks een officiële waarschuwing uit Brussel voor uitholling van de rechtsstaat. Lees hier waarom de partij toch vrijwel zeker als winnaar uit de bus komt.
  • Koning Willem-Alexander en koningin Maxima komen aan in India voor een staatsbezoek. Ze zijn daar tot en met vrijdag.
  • Het Nederlands elftal speelt een EK-kwalificatieduel tegen Wit-Rusland. De wedstrijd begint om 18.00 uur en is te volgen op NPO 1, via NOS.nl en de NOS-app. De uitzending op televisie begint om 17.25 uur. Tom Egbers blikt vooruit met analisten en oud-voetballers Pierre van Hooijdonk en Theo Janssen.

Wat heb je gemist?

In Japan zijn massaal reddingsoperaties op touw gezet om mensen te redden die vastzitten als gevolg van overstromingen. Orkaan Hagibis is over grote delen van het land, waaronder Tokio, getrokken en heeft geleid tot veel regen.

Het dodental is opgelopen tot elf, zo'n vijftien mensen worden nog vermist. Verder zijn er meer dan honderd mensen gewond geraakt, meldt de publieke zender NHK. Op beelden is te zien dat helikopters worden ingezet om mensen te redden van daken en uit ondergelopen gebieden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De piepjonge 15-jarige Utrechtse skateboardster Keet Oldenbeuving heeft in het Russische Nizjni Novgorod op het olympische onderdeel street de Europese titel in de wacht gesleept. Volgend jaar staat skateboarden voor het eerst op het olympische programma.

"Keet is supergoed. Het is een jong talent dat heel hard werkt", zei bondscoach Sjoerd Vlemmings vorige maand. "Het is superknap wat ze allemaal presteert." Eerder dit jaar werd ze al Nederlands Kampioen. Vlemmings gaat ervan uit dat Oldenbeuving volgend jaar naar de Olympische Spelen gaat.

Vorige maand zochten we haar op bij een toernooi. Toen zei Oldenbeuving dat een medaille in Tokio waarschijnlijk nog te hoog gegrepen is:

Keet doet mee aan het NK skateboarden en wil naar de Spelen in Tokio

Fijne dag!

STER reclame