De politie bij de plek waar de trouwstoet werd gecontroleerd NOS | Robert Bas

De man die ervan wordt verdacht dat hij eind augustus een agent mishandelde nadat die in Rotterdam een trouwstoet aan de kant had gezet, is de broer van de bruid. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De 25-jarige Rotterdammer wordt verdacht van zware mishandeling. De rechter-commissaris besloot vanmiddag dat hij nog zeker 14 dagen wordt vastgehouden.

De man werd afgelopen woensdag opgepakt in Lopik. De politie had hem toen al meerdere keren opgeroepen om zich te melden. Ook werden videobeelden van de mishandeling verspreid, in de hoop dat iemand hem zou herkennen.

OM hekelt familie

Het Openbaar Ministerie neemt het de familieleden van de man kwalijk dat zij niets hebben gezegd. "Het is overduidelijk dat de familie wist wie de agent heeft mishandeld. Desondanks hebben zij niet alleen gezwegen over de rol van de verdachte, maar ook nog eens het onderzoek bemoeilijkt door bewust tegen te werken", schrijft het OM in een verklaring.

Het OM zegt dat het onderzoek door de opstelling van de familie onnodig veel tijd in beslag heeft genomen.

Imams besteden aandacht aan trouwstoeten

In veel Nederlandse moskeeën is vandaag bij het vrijdaggebed aandacht besteed aan trouwstoeten. De Turkse imams in Nederland hadden het over "vervelende incidenten rondom trouwfeesten die schadelijk zijn voor ons imago".

Ze veroordeelden de "onveilige situaties die ontstaan door knokpartijen en conflicten met ambtenaren van de politie, tijdens luidruchtige trouwstoeten". De imams zeiden dat hierdoor de openbare orde wordt verstoord en dat het leidt tot sociale onrust.

Op 30 augustus trok een trouwstoet door het centrum van Rotterdam. Doordat de deelnemers gevaarlijk reden en veel overlast veroorzaakten, belden verschillende mensen de politie.

Toen de agent de feestgangers aansprak op hun gedrag, vertrokken zij volgens het OM weer met veel kabaal. Iets verderop blokkeerde de stoet opnieuw het overige verkeer. Daarop arresteerde de politie een van de deelnemers aan de stoet.

Bewusteloos

Dat leidde ertoe dat sommige aanwezigen zich tegen de politie keerden. Een van hen viel de agent van achteren aan en sloeg hem zo hard dat hij viel en bewusteloos raakte.

Na onderzoek bleek dat de agent een hersenschudding en een whiplash had opgelopen. Hij heeft nog veel last van het incident en is niet volledig aan het werk.

De agent deed vorige maand bij Jinek zijn verhaal:

'Op het moment dat ik hem vast wil pakken voel ik een klap in mijn nek'

Het incident veroorzaakte ophef. De korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, eiste dat agenten een stroomstootwapen mogen gebruiken. Volgens hem wordt de politie steeds vaker geconfronteerd met geweld en bedreigingen door burgers.

Rotterdam overweegt een meldplicht in te voeren voor trouwstoeten. "Dan bespreek je hoe mensen willen rijden en wijs je erop dat ze zich aan de verkeersregels moeten houden. Bij bepaalde routes kun je zeggen: liever niet, want dit is in het centrum, of er is al een demonstratie of een voetbalwedstrijd", zei burgemeester Aboutaleb.

STER reclame