AFP
NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Wekdienst 6/10: Vaticaan vergadert over Amazone en Ajax en PSV in actie

Goedemorgen! Paus Franciscus heeft zo'n 200 Zuid-Amerikaanse bisschoppen bijeengeroepen voor een synode over het Amazonegebied en in de eredivisie komen Ajax, PSV, AZ en Feyenoord in actie.

Het is overwegend bewolkt en in een groot deel van het land regent het. In het noorden blijft het droog en is de zon af en toe te zien. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 11.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In het Vaticaan begint vandaag een synode over het Amazonegebied. Paus Fransiscus heeft bijna 200 bisschoppen uitgenodigd uit de negen landen die de Amazone bestrijkt om te vergaderen over de milieuproblemen.
  • De Tunesiërs gaan naar de stembus. Onvrede onder jongeren ontketende in 2010 de Jasmijnrevolutie, maar de problemen van toen zijn nauwelijks opgelost.
  • En er staat veel sport op het programma. De WK turnen in Stuttgart gaat verder en het is de laatste dag van de WK atletiek in Doha. Ook zijn er vier voetbalwedstrijden in de eredivisie, waaronder ADO Den Haag-Ajax en PSV-VVV Venlo. Die wedstrijden zijn te volgen via een liveblog op NOS.nl.

Wat heb je gemist?

Voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer is op 58-jarige leeftijd onverwachts overleden. Hij leidde de VVD van 2014 tot 2017. Voor zijn politieke carrière was hij ondernemer. Zo richtte hij eind jaren tachtig en in de jaren negentig verschillende taxibedrijven op en woonde hij een tijd in New York waar hij een limousinebedrijf runde.

ANP

In 1983 werd hij actief voor de liberalen, waar hij in de loop der jaren verschillende commissies en afdelingen voorzat, in de partijraad kwam en uiteindelijk in 2014 de partijvoorzitter werd. Keizer trad in 2017 af nadat hij in opspraak was geraakt door de aankoop van een crematiebedrijf, waar hij naar verluidt een te laag bedrag voor betaalde.

Premier Rutte zegt in een reactie dat hij zich Keizer zal herinneren als een energieke man die altijd voor iedereen een vriendelijk woord had. "Waar je ontzettend mee kon lachen en die altijd klaar stond voor advies of hulp. Persoonlijk verlies ik een goede vriend."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Sifan Hassan is dolblij met haar tweede gouden medaille op de WK atletiek. Gisteravond won ze de 1500 meter, nadat ze eerder al de 10.000 meter had gewonnen. Nooit eerder won een atlete goud op deze twee afstanden.

Haar coach Alberto Salazar was er niet bij; hij is geschorst wegens dopingpraktijken. Hassan herhaalde na haar overwinning in Qatar dat ze altijd schoon heeft gelopen.

Bekijk hier haar gouden race terug:

Historische dubbel voor Hassan: WK-goud op 1.500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame