NOS NieuwsAangepast

Keizer treedt af als VVD-voorzitter

VVD-voorzitter Keizer stapt per direct op. Hij was in opspraak gekomen door de aankoop van een crematiebedrijf. Hij had zijn taken als partijvoorzitter al tijdelijk neergelegd.

In een brief aan het hoofdbestuur van de VVD schrijft Keizer dat zijn partij een voorzitter nodig heeft die zich volledig kan inzetten en concentreren op de uitoefening van zijn taak. Daarom heeft hij besloten per direct weg te gaan.

Partijleider Rutte noemt het een moedig besluit van Keizer, maar de situatie zint hem niet: "Een belangrijk principe dat hier aan de orde is, is dat als je beschuldigd wordt van iets en je vindt zelf dat het een onterechte beschuldiging is, dat we in dit land niemand gaan veroordelen. Eerst de feiten op tafel."

Rutte over aftreden VVD-voorzitter Keizer

Onware beschuldigingen

Keizer kocht samen met anderen in 2012 De Facultatieve, de uitvaartvereniging waar hij zelf werkte. De prijs die betaald werd, was veel te laag, schreef de website Follow The Money vorige maand. Keizer heeft dat altijd ontkend.

Ook in zijn brief houdt Keizer vol dat er niets onoorbaars is gebeurd. "Het is nodig dat ik mij in de komende tijd concentreer op het weerleggen van de stroom van onware beschuldigingen en insinuaties die naar voren zijn gebracht."

Journalisten

Keizer kreeg ook veel kritiek op zijn manier van doen nadat de ophef was ontstaan. Het duurde erg lang voordat hij een reactie gaf. Op de persconferentie werden journalisten van Follow The Money niet toegelaten.

Pas nadat de druk uit de achterban was toegenomen, stemde hij in met een onderzoek door een integriteitscommissie binnen de VVD. Het is nog niet duidelijk of dat onderzoek na het aftreden van Keizer nog doorgaat.

Komend weekend zou Keizer statutair herbenoemd worden als voorzitter van de VVD, maar dat noemt hij in zijn brief een ongewenste situatie.

Reactie zijlstra

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl