NOS Nieuws

Wekdienst 28/9: Hoekse Lijn open en toren stadhuis Bolsward gaat eraf

Goedemorgen! Tussen Rotterdam en Hoek van Holland kun je vanaf vandaag de metro pakken. In Afghanistan zijn er verkiezingen. En in het Friese Bolsward wordt de toren van het 400 jaar oude stadhuis met spoed verwijderd.

Het is wisselend bewolkt en er vallen geregeld buien, mogelijk met windstoten. Er waait een matige tot harde zuidwestenwind en het wordt ongeveer 17 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na een vertraging van twee jaar gaat de Hoekse Lijn open. Het is een directe metroverbinding tussen het centrum van Rotterdam en Hoek van Holland. Voorheen reed er een trein over de 125-jaar oude spoorverbinding.
  • Afghanen mogen vandaag en morgen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De verkiezingen worden overschaduwd door aanslagen, geweld en de opnieuw verworven invloed van de Taliban. De NOS sprak met twee Afghaanse Nederlanders die zich zorgen maken over de situatie in het land.
  • Koning Willem-Alexander woont de Nationale Taptoe bij in Rotterdam Ahoy. Het is een van de meest vooraanstaande militaire taptoes in de wereld, waarbij militaire orkesten samen met 'gewone' artiesten en orkesten uit binnen- en buitenland optreden.
  • Een spannend klusje: de toren van het stadhuis van Bolsward wordt verwijderd. De toren van het 400 jaar oude stadhuis is instabiel geworden door aanwezigheid van de bonte knaagkever en moet nu gerenoveerd worden.

Op deze foto op Twitter van NOS-verslaggever Martijn van der Zande kun je zien dat alles klaarstaat voor de renovatieklus in Bolsward:

Wat heb je gemist?

De Oekraïne-gezant van de Amerikaanse regering treedt af, melden meerdere Amerikaanse media. Het is niet bekend waarom Kurt Volker zijn ontslag indient, maar zijn naam dook de afgelopen week op in verhalen over een omstreden telefoontje van president Trump.

Trump zou zijn Oekraïense ambtgenoot Zelensky onder druk hebben gezet om onderzoek te doen naar zijn Democratische rivaal Joe Biden. De Democraten in het Congres onderzoeken of dat voldoende is om een afzettingsprocedure tegen de president te beginnen.

Kurt Volker

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Nog één laatste keer was Eva Jinek gisteravond te zien op NPO 1. De talkshowpresentator stapt over naar RTL 4. Dat deed ze niet zonder een emotioneel afscheid van haar collega's:

'Dit zijn de mensen die mij zo veel hebben geleerd'

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl