President Rohani houdt een toespraak tijdens een militaire parade AFP
NOS Nieuws Buitenland

Iran roept buitenlandse troepen op weg te blijven uit Golfregio

De Iraanse president Rohani zegt dat de aanwezigheid van buitenlandse troepen in de Golfregio tot onzekerheid leidt. Hij roept ze op weg te blijven en waarschuwt dat hun aanwezigheid problemen kan veroorzaken voor de wereldwijde energievoorziening.

Rohani reageert op de aankondiging van de VS om honderden extra manschappen naar Saudi-Arabië te sturen om de olie-installaties daar tegen nieuwe aanvallen te beschermen.

Instabiliteit

"Als ze oprecht zijn, zouden ze geen wapenwedloop in onze regio moeten houden", zegt Rohani. "Overal waar de Amerikanen of onze vijanden hun gezicht hebben laten zien, is naderhand instabiliteit ontstaan."

"Wij zullen niet de grenzen van andere landen schenden en wij laten het niet toe dat andere landen dat bij ons doen", sprak Rohani tijdens een ceremonie waarbij het begin van de oorlog met Irak (1980-1988) werd herdacht. Daarvoor werd een militaire parade gehouden.

De Iraanse minister Zarif van Buitenlandse Zaken zegt in een interview met de Amerikaanse zender CBS dat hij er geen vertrouwen in heeft dat een oorlog kan worden vermeden.

Een deel van het gesprek is op Twitter te zien:

"Ik ben er zeker van dat wij hem niet zullen beginnen, maar wie de oorlog wél begint, zal niet degene zijn die hem ook afmaakt", aldus Zarif. "Dat betekent dat het geen gelimiteerde oorlog zal zijn", voegt hij eraan toe.

Iran heeft aangekondigd komende week bij de jaarlijkse vergadering van de Verenigde Naties in New York met een plan te komen waarin beschreven staat hoe het land samen met buurlanden veiligheid gaat creëren in de Perzische Golf. Meer details gaf president Rohani niet.

Iran wordt door de VS en Saudi-Arabië beschuldigd van het aanvallen van olie-installaties van de Saudi's.

Op een persconferentie toonde het Saudische ministerie van Defensie brokstukken die gelijkenissen zouden hebben met materiaal dat is gevonden bij aanvallen die eerder door Iran zijn uitgevoerd:

Saudi-Arabië weet zeker dat Iran achter aanval op oliebedrijf zit

Iran ontkent stellig dat het achter de aanvallen zit en wijst naar de Houthi-rebellen in Jemen. Rohani zei eerder dat Saudi-Arabië de luchtaanvallen op olie-installaties moet zien als een waarschuwing van de Houthi's om zich terug te trekken uit de oorlog in Jemen.

STER reclame