NOS Nieuws

Oliebedrijf laat brokstukken na aanval zien: 'productie snel weer op peil'

Saudi-Arabië heeft de brokstukken laten zien van olie-installaties van het staatsoliebedrijf na de aanval van afgelopen zaterdag. Op het terrein van het oliebedrijf Aramco zagen journalisten doorboorde pijpleidingen en gesmolten en verbrande installaties.

De olieproductie bij de Abqaiq-locatie van het staatsbedrijf is eind deze maand weer op peil, benadrukte Aramco.

Bekijk hier de beelden van de vernielde installaties:

De eerste beelden van het vernielde Saudi-Arabische oliebedrijf

Abqaiq is de grootste verwerkingsinstallatie voor ruwe olie ter wereld en werd zaterdag samen met een olieveld getroffen door drone-aanvallen. Daarmee daalde de olieproductie van Saudi-Arabië met bijna 6 miljoen vaten per dag, ofwel ongeveer 5 procent van de dagelijkse wereldproductie.

Enkele dagen na de aanval liet de Saudische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman, weten dat de olieproductie eind deze maand ruimschoots hersteld zou zijn.

Houthi's

Houthi-rebellen die door Iran wordt gesteund, hebben de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opgeëist. Zij vechten in Jemen een oorlog uit met een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. De VS denkt dat Iran erachter zit. Saudi-Arabië zegt dat de aanvallen op olie-installaties "overduidelijk mogelijk zijn gemaakt door Iran". Het zou gaan om achttien drones en zeven raketten.

In de hele omgeving waren na de aanval grote rookwolken te zien:

Grote vlammen slaan uit olieraffinaderij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl